Almanya, mazlumların tarafında olmak için bazen silah kullanmalı

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Alman dış politikasında askeri müdahaleyi büsbütün terk etmemek gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği’ndeki (AB) ve NATO’daki partnerlerle çatışmaların çözümüne geniş kapsamda aktif katılımı kastettiğini...

Google Haberlere Abone ol
Almanya, mazlumların tarafında olmak için bazen silah kullanmalı

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Alman dış politikasında askeri müdahaleyi büsbütün terk etmemek gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği’ndeki (AB) ve NATO’daki partnerlerle çatışmaların çözümüne geniş kapsamda aktif katılımı kastettiğini anlatan Gauck, "Almanya’nın mazlumların tarafında olması gerekir." ifadelerini kullandı. Almanya’nın dünyada aktif rol almasını isteyen Cumhurbaşkanı, bununla bir ‘baskın Alman tutumu’nu düşünmediğini dile getirdi.

Deutschland Radio Kultur’a demeç veren Gauck şöyle devam etti: "İnsan hakları ve masun insanların hayatta kalması mücadelesinde bazen silaha başvurmak gerekli olabilir. Nasıl ki bizim sadece hakim ve öğretmenlerimiz yok, aynı zamanda bir polisimiz var, aynı şekilde suçlara, başkalarının üzerine dehşetle giden despotlara son veren uluslararası güçlere ihtiyacımız var."

Bu şekilde aktif davranan bir dış politika için Almanya’da bir zihniyet değişiminin gerekli olduğunu ifade eden Alman Cumhurbaşkanı, "Ülkemizin son on yıllarda mecbur olduğu çekimser tutumunu daha büyük bir hassasiyet ve sorumluluk uğruna belki bir kenara bırakması gerekiyor duygusunu taşıyorum." dedi.

Almanya’nın artık güvenilir bir demokrasi olduğuna dikkat çeken Gauck, ülkenin bu rolü üstlenebileceğini dile getirdi. Norveç’e gerçekleştirdiği bir ziyarete de atıfta bulunan Gauck, bu ülkede de her alanda 'Almanya’nın aktif rol almasına evet' ifadesini duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı’nın sözlerine Sol Parti’den sert eleştiri geldi. Partinin dış politika uzmanlarından Jan van Aken, "Orduyu adeta bir komutan gibi hurra diye diye dünyanın dört bir tarafına göndermek isteyen bir cumhurbaşkanı, halkına karşı gelmiş ve çizginin dışına çıkmış demektir." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar