Almanya koalisyon modelini AP’ye taşıyor

Avrupa Parlamentosu (AP) seçim sonuçlarıyla AB'de değişen siyasi dengeler, Hıristiyan Demokrat Birik Partili (CDU) Başbakan Merkel ile Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Yardımcısı Gabriel'i ortak hareket etmeye sevk etti. AB’deki büyük...

Google Haberlere Abone ol
Almanya koalisyon modelini AP’ye taşıyor

Avrupa Parlamentosu (AP) seçim sonuçlarıyla AB'de değişen siyasi dengeler, Hıristiyan Demokrat Birik Partili (CDU) Başbakan Merkel ile Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Yardımcısı Gabriel'i ortak hareket etmeye sevk etti. AB’deki büyük halk partilerinden muhafazakârlar ve sosyal demokratlar, Avrupa karşıtları ve aşırı sağcılara karşı ortak hareket edebilir. İki grup üzerinde de etkisi olan Almanya, ülkedeki 'Büyük Koalisyon' modelini Avrupa’ya taşıma kararı aldı. Merkel-Gabriel ikilisinin mesajları, AP’de grubu olan diğer fraksiyonlar tarafından da dikkatle izleniyor.

Başbakan Merkel ve Başbakan Yardımcısı Gabriel, AB komisyon başkanlığı seçimi ve politik içeriklerde birlikte hareket edecek. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Başbakan Merkel, "Avrupa personel paketine ihtiyacımız var. AB komisyon başkanının belirlenmesinde hiç kimsenin tek başına karar veremeyeceğini de biliyoruz." dedi.

Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ise demecinde, "Avrupa Halk Partisi (EVP) ve sosyal demokratların içerikler ve bir personel paketi üzerinde mutabakat sağlamaları gerektiğini gösteren çok gerekçeler var." ifadesini kullandı. SPD’nin adayı Martin Schulz’un AB komisyonu başkanı olmasını istediklerinin bir kez daha altını çizen Gabriel, Başbakan Merkel’in de içinde bulunduğu Avrupalı muhafazakârların sol politikaları desteklemeleri durumunda ise muhafazakâr aday Jean-Claude Juncker’in desteklenebileceği" mesajını verdi.

AP seçimlerinde Fransa ve Büyük Britanya (İngiltere) başta olmak üzere AB karşıtları ve aşırı sağcıların büyük başarılar elde etmesi muhafazakârlar ile sosyalist/sosyal demokratları zorunlu olarak bir araya getiriyor. AP'de en fazla milletvekili olan Almanya, komisyon başkanlığının yanı sıra meclis başkanlığı ve dış ilişkiler sorumluluğu gibi üst pozisyonların doldurulması ve AB reformlarının devam ettirilmesi amacıyla görüşmelere başladı. Seçim sonunda AP’de en fazla milletvekiline sahip olan muhafazakârların komisyon başkan adayı Juncker, "sosyal demokratlarla birlikte hareket etmek" istediğini belirtti.

Juncker, "parlamentoda çoğunluğa sahip olup 'Büyük Koalisyon' oluşturabilmek için sosyal demokrat ve tüm sosyalistlerle görüşmeye hazır olduğunu" kaydetti. Başbakan Angela Merkel’in, yardımcısı Gabriel’le Avrupa bünyesinde birlikte hareket eden SPD’li Alman aday Martin Schulz’un başkanlığına da sıcak bakabileceği biliniyor.

"BİZ OLMADAN AB KOMİSYON BAŞKANI SEÇİLEMEZ"

Açıklamalarının devamında "Sosyal demokratlar olmadan AB komisyonu başkanı seçilemez." diyen Sigmar Gabriel, kendi adayı Martin Schulz’un, AP seçimleri öncesi vaat ettiği "gençler arasındaki işsizlikle mücadele, ekonomik kalkınma için yatırımları artırma, adil vergi sisteminin yürürlüğe konması, vergi kaçakçılığı ile mücadele, mali sistemler ile bankaların regüle edilmesi, yeni göç ve mülteci politikalarının yürütülmesi." gibi hedeflerin yerine getirilmesi durumunda işbirliğine hazır olduklarının altını çizdi.

Evvelki gün akşam Federal Başbakanlık'ta görüşen 'Büyük Koalisyon' ortaklarının AP konusunda ortak hareket etme kararı aldıkları da belirtildi. Diğer taraftan Martin Schulz’a AB dışilişkiler sorumluluğu görevi de verilebileceği gelen bilgiler arasında yer alıyor. CİHAN

Yorumlar