Almanya cumhurbaşkanının 'askeri çözüm' çıkışına partilerden tepki yağıyor

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un bazı krizlerin çözümünde zorunlu olarak silah kullanılması ve bu sebeple Alman Ordusu’nun yurtdışı misyonlarında hazır olması yönündeki sözleri tepkiye sebep oldu. Dünyanın birçok yerinde çatışma...

Google Haberlere Abone ol
Almanya cumhurbaşkanının 'askeri çözüm' çıkışına partilerden tepki yağıyor

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un bazı krizlerin çözümünde zorunlu olarak silah kullanılması ve bu sebeple Alman Ordusu’nun yurtdışı misyonlarında hazır olması yönündeki sözleri tepkiye sebep oldu.

Dünyanın birçok yerinde çatışma ve kriz olduğunu söyleyen Sosyal Demokrat Parti Dış Politika Sorumlusu Rolf Mützenich, “Almanya krizlere ihtiyatlı şekilde yaklaşıyor ve doğru oland a bu. Almanya’nın dış politika stratejisi Avrupa’da ve müttefiklerimiz tarafından kabul görüyor. Bu zamanda askeri seçeneği de talep etmenin anlaşılmaz olduğunu söylemeliyim." diyerek askeri seçenek açıklamasına tepki gösterdi.

Yeşiller Dış Politika Uzmanı Omid Nouripour, Gauck’un söylediği gibi askeri çözümde bir genelleme yapılamayacağını vurguladı. Nouripour, “Krizden krize askeri seçeneğin faydalı olup olmayacağı farklılık gösterir." dedi. Yeşilleri Güvenlik Politikacısı Agnieszka Brugger de Almanya’nın çekingen davranma kültürü için birçok sebebi olduğunu ifade ederek, askeri seçeneğin dış politikanın normal bir aracı olarak açıklamanın anlaşılmaz olduğunu ve Alman Ordusu'nun geçmişte her zaman başarılı işler yapmadığını ifade etti.

Brugger, Almanya’nın kriz bölgelerinde etkinliğinin artmasını memnuniyetle karşıladığını fakat bunun daha ziyade krizin ortaya çıkmaması için önleyici katkılar olması gerektiğini söyledi. Gauck, Alman Ordusu’nun askeri müdahalelere katılma konusunda çekingen davranmaması gerektiğini söylemişti. CİHAN

Yorumlar