Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, uluslararası siyasette daha etkin rol istedi

Bu yıl 50'ncisi düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı (MGK) başladı. Konferansı organize eden Büyükelçi Wolfgang İschinger'in katılımcıları selamlamasının ardından açış konuşmasını yapan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, ülkesinin uluslararası siyasett.

Google Haberlere Abone ol
Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, uluslararası siyasette daha etkin rol istedi

Bu yıl 50'ncisi düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı (MGK) başladı. Konferansı organize eden Büyükelçi Wolfgang İschinger'in katılımcıları selamlamasının ardından açış konuşmasını yapan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, ülkesinin uluslararası siyasette daha etkin rol almasını istedi. Gauck, müttefiklerinin güvenilir bir ortağı olan Almanya'nın daha çabuk, kararlı ve etkili bir şekilde uluslararası siyasette olması gerektiğini vurguladı.

Dünya genelinden 400'e yakın devlet adamı, askeri yetkili ve sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı konferansta konuşann Gauck, Almanya'nın uluslararası siyasette Nasyonal Sosyalizm döneminden kalan hatıralardan dolayı geri durduğunu ifade etti. Gauck, artık bu dönemin geride kaldığını ve Almanya'ya güven ortamının oluştuğunu kaydetti.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'nın adım adım uluslararası güvenliğin garantörü olduğunu kaydeden Gauck, ülkesinin bunun için verdiği mücadeleye dikkat çekti. Almanya'nın, dünyanın bir bölgesinde insan hakları ihlalleri olduğunda müttefikleriyle duruma müdahaleye hazır olması gerektiğini anlatan Gauck, dünyada yaşanan anlaşmazlıkların Almanya'yı teğet geçmediğini ve bundan dolayı bunların çözümüne katkı sağlamaları gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gauck, uluslararası toplumun insan hakları ihlalleri olduğunda görüş birliğine varamadıkları müddetçe Suriye'deki iç savaş gibi olayların yaşanmaya devam edeceğini de söyledi.

Konferansa bu yıl yaklaşık 20 devlet başkanı, yaklaşık 50 savunma ve dışişleri bakanı katılacak. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği konferansa Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Avrupa Birliği Enerji Komseri Günther Öttinger katılıyor.

Dünya devlet adamları Münih'te Pazar gününe kadar başta Suriye krizi ve Ukrayna'da yaşananlar olmak üzere NSA gizli dinlemeleri, İran'ın nükleer programı, Avrupa'nın güvenliği, Avrupa, Asya ve Amerika arasındaki ilişkiler, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi konular ele alınacak. CİHAN

Yorumlar