Almanya artık müttefiklerinin istihbaratını da takibe alacak

Alman hükumeti, Amerikan NSA istihbaratının Başbakan Angela Merkel’i dahi dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından kendi topraklarında faaliyet gösteren Batılı istihbaratçıları yakın takibe alma kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya artık müttefiklerinin istihbaratını da takibe alacak

Alman hükumeti, Amerikan NSA istihbaratının Başbakan Angela Merkel’i dahi dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından kendi topraklarında faaliyet gösteren Batılı istihbaratçıları yakın takibe alma kararı aldı. Der Spiegel’in haberine göre Federal Anayasayı Koruma Dairesi’nde yabancı istihbarata karşı savunmaya bakan daireyi genişletme, ABD ve İngiltere gibi müttefik devletlerin elçiliklerini gözlem altında tutma yönünde hali hazırda planlar mevcut.

Dergiye göre İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, planlarının dost ülkelerinin izlenmesi değil, Almanya’daki yabancı elçiliklerde neler olduğunu bilmek olduğunu söyledi. Plana göre Alman topraklarında akredite olmuş istihbarat örgütlerinin çalışanları ve elçilik binalarının teknik donanımları belirlenerek çalışmaları netleştirilecek. Öte yandan Alman askeri istihbarat teşkilatı MAD’ın da dost ülke istihbaratlarını izleme konusunda çalışma yaptığı da verilen bilgiler arasında.

Bunun yürürlüğe girmesi ise yarım asırdan fazla zamandır Almanya’nın uygulamalarından dönmesi anlamına gelecek. Bu konuda nihai kararın ise başbakanlık, içişleri ve dışişleri bakanlarının buluşup anlaşmalarından sonra verilebileceği belirtiliyor.

Diğer taraftan Çin istihbaratının da Başbakan Angela Merkel ve diğer kabine üyelerini dinlediği iddia edildi. CİHAN

Yorumlar