Almanya: Adalet Divanı'nın kararı sadece Türk vatandaşları için geçerli

Alman hükümeti, aile birleşimi için dil şartını iptal eden Avrupa Adalet Divanı'nın verdiği karara uyacaklarını açıkladı. Berlin, başarılı bir entegrasyon için hiç değilse temel düzeyde dil bilgisinin şart olduğunu düşünmeye ise...

Google Haberlere Abone ol
Almanya: Adalet Divanı'nın kararı sadece Türk vatandaşları için geçerli

Alman hükümeti, aile birleşimi için dil şartını iptal eden Avrupa Adalet Divanı'nın verdiği karara uyacaklarını açıkladı. Berlin, başarılı bir entegrasyon için hiç değilse temel düzeyde dil bilgisinin şart olduğunu düşünmeye ise devam ediyor.

Federal İçişleri Bakanı'na bağlı parlamenter müsteşar Dr. Günter Krings, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu kararın etkilerini titizlikle incelememiz gerekecektir. Avrupa Adalet Divanı'nın bugünkü kararı sadece Türk vatandaşlarını bağlamaktadır." dedi.

AB ile Türkiye arasında imzalanan sözleşmeler zemininde Türk uyruklu işçilerin özellikle Almanya'da istihdam edilmeleri halinde ayrıcalıklarının bulunduğunu belirten Krings, "Dil şartının AB ile Türkiye arasındaki sözleşmeler bakımından aykırılık teşkil ettiğine dair Avrupa Adalet Divanı'nın görüşünü kayda almak zorundayız." ifadelerini kullandı.

ÜÇÜNCÜ ÜLKE VATANDAŞLARI İÇİN DİL ŞARTI YİNE ARANACAK

Günter Krings, şöyle devam etti: "Fakat prensipte üçüncü ülke vatandaşı eşlerde dil şartının aranması, Avrupa Adalet Divanı'nın son kararına göre de AB hukukuyla uyumlu kalmaya devam edecektir. Dolayısıyla buraya gelmeden önce dil bilgisinin kanıtlanması uygulamasının, aile birliğinin sağlanması gibi temel haklarla da uyumlu olduğu yönündeki görüşümüzün teyit edildiğini değerlendirmekteyiz. Burada yaşamakta olan ve Türkiye kökenli olmayan kişilerin yanına gelmek isteyen eşler bakımından bu karar bağlayıcı değildir. Bu durumlarda dil şartı bundan sonra da aranmaya devam edecektir." CİHAN

Yorumlar