Almanya: Adalet Divanı’nın dil şartını kaldıran kararını uygulayacağız

Almanya’daki Türk toplumunun Avrupa Adalet Divanı’nın (AAD) Türk vatandaşlarının lehine verdiği aile birleşiminde dil şartının kaldırılması yönündeki kararının uygulanması ile ilgili haklı isteği karşılık görmeye başladı.Federal...

Google Haberlere Abone ol
Almanya: Adalet Divanı’nın dil şartını kaldıran kararını uygulayacağız

Almanya’daki Türk toplumunun Avrupa Adalet Divanı’nın (AAD) Türk vatandaşlarının lehine verdiği aile birleşiminde dil şartının kaldırılması yönündeki kararının uygulanması ile ilgili haklı isteği karşılık görmeye başladı.

Federal Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, “Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Adalet Divanı’nın kararını idari alanda da uygulayacaktır.” dedi. Kararın uygulanması ile ilgili detayların halen görüşüldüğünü belirten bakanlık sözcüsü, Dışişleri Bakanlığı olarak ADD’nin dil kararının uygulanacağının altını çizdi.

Mevcut açıklama Sosyal Demokrat Partili Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in ADD hükmünün uygulanması konusunda kararlı tutum sergilediğini ortaya koydu.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal İçişleri Bakanlığı müsteşarı Günter Krings ise dil testinden geri adım atılmayacağı mesajı vermişti.

Bakanlığın, Federal Hükümet içindeki karşıt görüşlere rağmen aile birleşimi kapsamında Türk vatandaşları ile ilgili verilen AB’nin en yüksek mahkemesinin kararına saygı duyduğunu göstermesi dikkat çekti.

Bu arada Dışişleri Bakanlığı’nın Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne “dil sınavını kaldır” talimatı vermesi bekleniyor.

Bakanlık, idari uygulama için zaruri olan talimat ile ilgili olarak herhangi bir tarih vermemesine rağmen kararın uygulanması noktasındaki detayların en kısa zamanda açıklanacağı taahhüdünde bulunması olumlu bir adım olarak değerlendirildi.

ADD kararı sonrası aile birleşimi kapsamındaki dil şartı ile ilgili vize işlemlerini durdurduğunu açıklayan Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği ise Bakan Frank-Walter Steinmeier’den alacağı talimatı bekliyor. CİHAN

Yorumlar