Almanya, ABD’nin Berlin’deki istihbarat şefine kapıyı gösterdi

Köstebek skandallarından sonra Almanya, ABD’nin Berlin’deki istihbarat şefinin derhal ülkeyi terk etmesini istedi. Söz konusu talep bugün yapılan kriz toplantısından sonra açıklandı.ABD ile Almanya arasındaki “diplomatik kriz” derinleşiyor....

Google Haberlere Abone ol
Almanya, ABD’nin Berlin’deki istihbarat şefine kapıyı gösterdi

Köstebek skandallarından sonra Almanya, ABD’nin Berlin’deki istihbarat şefinin derhal ülkeyi terk etmesini istedi. Söz konusu talep bugün yapılan kriz toplantısından sonra açıklandı.

ABD ile Almanya arasındaki “diplomatik kriz” derinleşiyor. Almanya cephesinden gelen “köstebek skandalının aydınlatılması” talebi ABD’den karşılık görmeyince Berlin faturayı kesti.

Alman Dış İstihbarat Dairesi BND’ye mensup bir ajanın ABD hesabına çalıştığı ortaya çıkmış, Federal Savunma Bakanlığı’nda bir çalışanın da benzer faaliyetlerde bulunduğu belirlenmişti.

Washington’dan durumun acilen aydınlatılmasını isteyen Berlin yönetimi, bu talebine karşılık bulamayınca yaptırım yoluna başvurdu.

Federal Meclis bünyesinde faaliyet gösteren İstihbarat Kurumlarının Kontrol Konseyi (PKGr), bugün yaptığı acil toplantının ardından ABD’nin Berlin’deki istihbarat şefinin ülkeyi terk etmesini istedi. Söz konusu talep konseyin başkanı Clemens Binninger tarafından duyuruldu.

“Washington’un Berlin’den gelen taleplere cevap vermediğini” belirten Binninger, buna bir tepki olarak ABD’nin bu şehirde bulunan istihbarat şefinin ülkeyi terk etmesi gerektiğini kendisine bildirdiklerini kaydetti.

Son yaşanan köstebek skandalları ABD ve Almanya arasındaki zaten soğuk olan ilişkileri iyice gerdi.

İki ülke arasındaki gerilim geçen yıl patlak veren NSA skandalına kadar uzanıyor. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın Alman Şansölye Merkel’e ait cep telefonunu dinlediği ortaya çıkmıştı.

CIA eski ajanı Edward Snowden tarafından sızdırılan bilgilerde ayrıca Almanya’da çok geniş çaplı dinleme yaptığı haberleri gündeme gelmişti.

Almanya, bu konulardaki iddiaların aydınlatılması ve dost ülke olarak gördükleri ABD’nin kendi topraklarındaki istihbarat faaliyetlerine son vermesi için girişimde bulunmuş ancak bu girişimler Obama yönetiminde karşılık bulmamıştı.

Geçen hafta ise BND’ye mensup bir Alman ajanın ABD hesabına çalıştığı ortaya çıkmış, ardından da Federal Savunma Bakanlığı’nda bir çalışanın da Washington için ajanlık yaptığı tespit edilmişti. CİHAN

Yorumlar