Almanya, ABD üzerinde istihbari faaliyet yapmayı tartışıyor

Almanya Dış İstihbaratı BND’ye mensup bir Alman ajanın Amerika’nın köstebeği olduğunun ortaya çıkmasından sonra Berlin, bu yeni duruma ayak uydurmaya çalışıyor.Washington ile ilişkilerin nasıl şekilleneceğinden bu ülkenin Alman istihbaratı...

Google Haberlere Abone ol
Almanya, ABD üzerinde istihbari faaliyet yapmayı tartışıyor

Almanya Dış İstihbaratı BND’ye mensup bir Alman ajanın Amerika’nın köstebeği olduğunun ortaya çıkmasından sonra Berlin, bu yeni duruma ayak uydurmaya çalışıyor.

Washington ile ilişkilerin nasıl şekilleneceğinden bu ülkenin Alman istihbaratı tarafından takip edilmesine yönelik fikirler gündemi işgal ediyor.

Konuyla ilgili Bild gazetesine bir açıklama yapan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin, “ABD dost kabul ettiği Almanya’yı istihbari yöntemlerle takip ediyorsa biz de onları takip etmeliyiz.” çıkışından sonra ülkede kafalar karıştı.

“BİZ DE AYNISINI YAPALIM”

Birlik Partileri Federal Meclis Grup Başkanı Andreas Schockenhoff, Almanya’nın elindeki bütün imkanlarla istihbari faaliyetlere karşı koyması gerektiğini söyledi.

Stuttgarter Nachrichten adlı yerel gazeteye konuşan Schockenhoff, “Dostlar arasında istihbarat faaliyetleri oluyor. Dikkatimizi sadece bir yöne değil bütün yönlere yöneltmeliyiz.” diyerek ABD istihbaratına karşı konulması gerektiğini öne sürdü.

“AYNI HATAYA DÜŞMEYELİM”

Koalisyonun küçük ortağı Sosyal Demokratlar (SPD) ise farklı düşünüyor. SPD Federal Meclis Grup Başkan Vekili Rolf Mtzenich, “BND faaliyetlerini ABD’de genişletme faydalı olmaz. Eğer bu konuyu eleştiriyorsanız aynı hatayı tekrarlamamalısınız.” dedi.

“SNOWDAN’A SIĞINMA HAKKI VERİLSİN”

Muhalefetteki Yeşiller Partisi de “istihbaratının cevabının karşı istihbarat olmadığını” öne sürdü. Federal Meclis Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt Passauer Neuen Presse adlı yerel gazeteye yaptığı açıklamada Moskova’da bulunan CIA eski ajanı Edward Snowden’ın Almanya’ya getirilmesini ve burada ifadesinin alınmasını istedi. Göring-Eckardt, Snowden’a Almanya’da sığınma hakkı verilmesini önerdi.

“BEDELİ OLMALI”

Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Eyalet Sözcüsü Michael Frieser ise “ABD’nin Almanya ile dostluğunu bir kenara bırakarak istihbari faaliyetler yürüttüğünü ve hiçbir şekilde de anlaşmaya yanaşmadığını” söyledi ve “Bunun bir bedelinin olması gerekir.” dedi. CİHAN

Yorumlar