'Alman ve Amerikan istihbaratları arasında gerilim yok'

Casusluk skandalları ve ABD’li diplomatın sınır dışı edilmesi kararına rağmen Alman ve Amerikan istihbaratlarının işbirliğine devam edecekleri bildirildi. Alman istihbarat kaynakları her şeye rağmen işbirliğinin kolay kolay sonlanmayacağını...

Google Haberlere Abone ol
'Alman ve Amerikan istihbaratları arasında gerilim yok'

Casusluk skandalları ve ABD’li diplomatın sınır dışı edilmesi kararına rağmen Alman ve Amerikan istihbaratlarının işbirliğine devam edecekleri bildirildi. Alman istihbarat kaynakları her şeye rağmen işbirliğinin kolay kolay sonlanmayacağını belirtti.

Almanya’da ortaya çıkan ABD köstebekleri konusunda diplomatik kriz yaşanırken iki ülkenin istihbaratları arasında herhangi bir gerilimin olmadığı öne sürüldü.

Reuters haber ajansına konuşan Alman istihbarat kaynakları, son yaşanan skandallara rağmen ilişkilerin köklü bir geçmişinin olduğu ve kolaylıkla sonlandırılamayacağını aktardı.

Geçen hafta ortaya çıkan casusluk skandallarından sonra Başbakan Angela Merkel imzasıyla istihbarat yetkililerine bir uyarı yazısı gönderildiği ve Amerikalı muhataplarıyla ilişkilerini acil durumlar hariç sonlandırmaları istendiği haberlere yansımıştı.

Bu konuyu değerlendiren BND kaynakları, Merkel’den NSA skandalının ortaya çıktığı geçen yıl da benzer bir yazı geldiğini ancak ilişkilerde herhangi bir soğuma olmadığını aktardı.

Bild gazetesi, Merkel’in ABD ile ilişkileri soğutmak istediği ve son skandallardan sonra Alman istihbarat çalışanlarına böyle bir talimat verdiğini ortaya çıkarmıştı. CİHAN

Yorumlar