Alman sosyal demokratlar anketlerde düşüş yaşıyor

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oylarında Stern-RTL-Wahltrend kamuoyu yoklamasına göre ciddi düşüş kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol
Alman sosyal demokratlar anketlerde düşüş yaşıyor

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oylarında Stern-RTL-Wahltrend kamuoyu yoklamasına göre ciddi düşüş kaydedildi. Bir önceki hafta yüzde 24 olan SPD’nin oyları iki puan geriledi. Buna Sebastian Edathy hakkındaki tartışmalar sebep olarak gösterildi.

Hans-Peter Friedrich’in bakanlık görevinden istifa etmesi ise Birlik Partileri’ne (CDU/CSU) bir puan kazandırdı, böylece oyları yüzde 41’e yükseldi. Muhalefetteki Sol ve Yeşiller’in oyları ise yüzde 10’da kaldı. Meclise girmeyi başaramayan Hür Demokrat Parti (FDP) ile Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 5 barajını aştı.

Araştırmayı yapan Forsa Araştırma Enstitüsü Başkanı Manfred Güllner’in tahminlerine göre SPD’nin oy kaybı bir siyasetçinin çocukları cinsel açıdan istismar eden resim ve video siparişi vermesinden, bundan oluşan kötü imajdan kaynaklanıyor. Araştırmada ayrıca vatandaşların yüzde 72’si siyasetçilerin ne tür ve nasıl karar aldıkları konusunda yeterince bilgilendirilmediklerini düşünüyor. CİHAN

Yorumlar