Alman politikacılar, Erdoğan’ın Almanya ziyaretine karşı

Alman siyasiler, önümüzdeki Cumartesi günü Avrupalı Türk Demokrat Birliği'nin (UETD) davetlisi olarak Köln'e gelecek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretine karşı çıkıyor. Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, Soma maden ocağı faciasının...

Google Haberlere Abone ol
Alman politikacılar, Erdoğan’ın Almanya ziyaretine karşı

Alman siyasiler, önümüzdeki Cumartesi günü Avrupalı Türk Demokrat Birliği'nin (UETD) davetlisi olarak Köln'e gelecek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretine karşı çıkıyor. Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, Soma maden ocağı faciasının ardından yapılacak bu ziyareti ‘nahoş’ olarak nitelerken, Kuzey Ren Vetsfalya eyaleti Uyum Bakanı Guntram Schneider, Erdoğan’ı konuşmasını iptal etmeye davet etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Köln'e yapacağı ziyaret öncesi Alman siyasiler, art arda açıklamalarda bulundu. Alman gazetelerinde yayınlanan habere göre ülkenin önde gelen partilerinden siyasiler, iktidar ve muhalefetiyle Erdoğan’ın ziyaretine tepki gösterdi. Siyasiler arasında bakanlar da yer aldı.

Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz (SPD), Soma’da yaşanan maden ocağı faciasına atıfla Başbakan Erdoğan’ın Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden kısa süre önce Almanya’da büyük bir etkinlik yapmasını ‘nahoş’ bir hareket olarak niteledi. Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung (FAS) gazetesine konuşan Özoğuz, göstericilere atılan tekmelerden dünyaya yansıyan fotoğrafların ‘ürkütücü ve kabul edilemez’ olduğunu ve bir hükümet danışmanının bir vatandaşı tekmelemesinin ‘Türkiye’yi demokratik orantıdan uzaklaştırdığı’ değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) dış politika uzmanı Dietmar Nietan da Alman hükümetine Soma’da yaşanan faciadan sonra Erdoğan’ın gösterdiği tutumdan dolayı Türkiye stratejisini yeniden gözden geçirmesi çağrısında bulundu ve Almanya’nın Türkiye’de demokrasi ve sivil toplum için çalışan güçlere destek olmasını istedi. Yeşiller Partisi eski fraksiyon şefi Jürgen Trittin ise yine FAS gazetesine Erdoğan'a yönelik ‘gerçekler için tüm hissini kaybettiği’ suçlaması yaptı ve Türk hükümetinin hoşuna gitmeyen Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un eleştirisinin ‘doğru olduğunun’ ortaya çıktığını dile getirdi.

Yeşiller’in lideri Cem Özdemir de maden ocağı faciası sonrası Erdoğan’ın yaptığı açıklama ile insanların üzüntülerini kızgınlığa çevirdiğini ve bu şekilde bir hükümet şefinin seçim kampanyası yapamacağını savundu. Welt gazetesine konuşan muhafazakar Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Başkan Yardımcısı Julia Klöckner ise Almanya’da yaşayan Türklere Erdoğan’ın programına gitmeyerek onun Türkiye’deki tutumundan memnun olmadıklarını göstermelerini istedi. Klöckner, Erdoğan’ın maden işçileri ve Türklerin insan hakları ve fikir özgürlüğünün korunması talepleri konusunda empati kurmadığını ve onun önceki yıllara göre çok değiştiği kanısında olduğunu belirtti.

SPD’li Kuzey Ren Vetsfalya eyaleti Uyum Bakanı Guntram Schneider, Westdeutsche Allgemeinen Zeitung gazetesine verdiği demeçte ziyareti "misafir hakkını hemen hemen kötüye kullanmak" olarak değerlendirdi ve Erdoğan’ı konuşmasını iptal etmeye davet etti. CİHAN

Yorumlar