Alman panzerlerine Fransız ortak

Almanya’da Leopard 2 tanklarını üreten Krauss-Maffei Wegmann (KMW) şirketi Fransız devletine ait savunma sanayii şirketi Nexter ile birleşme kararı aldı.Fransız Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada iki şirketin temsilcilerinin...

Google Haberlere Abone ol
Alman panzerlerine Fransız ortak

Almanya’da Leopard 2 tanklarını üreten Krauss-Maffei Wegmann (KMW) şirketi Fransız devletine ait savunma sanayii şirketi Nexter ile birleşme kararı aldı.

Fransız Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada iki şirketin temsilcilerinin Salı gecesi Fransa’nın başkenti Paris’te konuya ilişkin bir anlaşma imzaladıkları duyuruldu.

10 yıldır devam eden görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanmasından sonra her iki şirket de yeniden yapılandırılacak ve yüzde 50 oranında yeni şirkette pay sahibi olacak. Yeniden yapılandırma işleminin 4 ila 5 yıl sürmesi bekleniyor.

Anlaşmayla birlikte devlet tekelinde bulunan Nexter şirketi özelleştirilecek, yeni firmanın tepesine ise iki Alman, iki de Fransız yönetici atanacak. Ayrıca her iki şirketin onayıyla üç kişilik bir bağımsız üye de yönetimde yer alacak.

Söz konusu gelişme General Dynamics ve BAE Systems’in birleşmesinden sonra savunma sanayii alanında Avrupa’da en büyük ittifak olarak gösteriliyor. Alman-Fransız ortaklığı böylelikle Avrupa’nın 3. büyük silah şirketi olacak.

Fransız Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın danışmanı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Ancak bu şekilde gelişmekte olan ülkelerle rekabette güçlü olabiliriz.” şeklinde konuştu.

Operasyon KANT (KMW and Nexter Together) adı verilen birleşmeden sonra silah satışlarının nasıl bir onay mekanizmasından geçeceği ise merak konusu.

Zira Almanya’daki silah satışı ile Fransa’daki arasında onay mekanizmaları bakımından farklılıklar bulunuyor. Ayrıca Leopard 2 tanklarının satışı konusunda nasıl bir strateji izleneceği ise henüz netlik kazanmadı.

Söz konusu tankların özellikle Ortadoğu gibi çatışma bölgelerindeki ülkelere satışı konusunda Almanya’da büyük tartışmalar yaşanıyor. Fransa’dan gelen yeni ortak ile onayın daha kolay olması bekleniyor.

Böylelikle kriz bölgelerine daha rahat silah satmayı amaçlayan Almanya ve Fransa savunma bakanlıkları konuyla ilgili bir anlaşmayı da onaylayacak. CİHAN

Yorumlar