Alman ordusu silah alımında şeffaflaşacak

Alman Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, silahlanma projelerinin daha şeffaf hale getirilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol
Alman ordusu silah alımında şeffaflaşacak

Alman Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, silahlanma projelerinin daha şeffaf hale getirilmesini istedi. V

on der Leyen Koblenz’de bulunan Alman Ordusu Silah ve Ekipman Tedarik Komutanlığı'na yaptığı ziyarette silahlanma ilgili tüm alım kararlarında Federal Meclis’in vaktinde ve kapsamlı olarak bilgilendirilmesinin önemli olduğunu belirtti. Daha çok bilgi akışının Meclis’in, projelerin faydaları ve riskleri hakkında bilinçli karar almasını sağlayacağını kaydeden von der Leyen, Alman Ordusu Silah ve Ekipman Tedarik Komutanlığı ile Federal Meclis arasındaki iletişimin iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tedarik Komutanlığı'ndaki çalışanların uzmanlığından şüphe duymadıklarını ve bu uzmanlığa da muhtaç olduklarını vurgulayan savunma bakanı, Federal Meclis’le işbirliği ve silah alımlarındaki şeffaflığın olağanlaşması gerektiğini belirtti. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın da yeniden yapılandırılmaya başladığını ifade eden von der Leyen bir müsteşarın görevden alındığını, bir bölüm şefinin de tenzili rütbeye uğradığını vurguladı.

Ayrıca özel sektörden bir danışma şirketinin tüm silahlanma projelerinin envanterini çıkarmakla görevlendirildiğini kaydeden Savunma Bakanı gelecekte oluşması muhtemel sorunların ortaya çıkmadan çözülmesi için her türlü silah alım satımında şeffaflığın elzem olduğunu belirtti. Bilindiği gibi, Alman Parlamentosu'nda insansız hava aracı projesi 'Euro Hawk'ta muhtemel hata ve ihmalleri, 500 milyon Euro'dan fazla yatırımın boşa gitmesinin sebeplerini araştırmak için kurulan özel komisyon 2103’te işbaşı yaparak tanıkların ifadelerini almaya başlamıştı.

Komisyona şimdiye kadar Alman Ordusu'nda 2002-2009 yılları arasında genel müfettiş olarak görev yapan General Wolfgang Schneiderhahn, projenin temelinin atıldığı 2001 yılında Savunma Bakanı olan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Rudolf Scharping ile Euro Hawk projesinin imzalandığı 2007 yılında bakanlığı yöneten Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Franz Josef Jung ifade vermişti. CİHAN

Yorumlar