Alman Meclisi'nde vergi kaçırma skandalı

Almanya’da vergi kaçıranlar aleyhine sert söylemleri ile tanınan Yeşiller’in Federal Meclis Grubu Başkanı Anton Hofreiter’in vergi kaçırması partisini kamuoyu önünde zor duruma düşürdü. Geriye dönük olarak vergisini ödemek zorunda...

Google Haberlere Abone ol
Alman Meclisi'nde vergi kaçırma skandalı

Almanya’da vergi kaçıranlar aleyhine sert söylemleri ile tanınan Yeşiller’in Federal Meclis Grubu Başkanı Anton Hofreiter’in vergi kaçırması partisini kamuoyu önünde zor duruma düşürdü. Geriye dönük olarak vergisini ödemek zorunda kalan Hofreiter’in ardından farklı partilere mensup birçok milletvekilinin de vergi kaçırdığının tespit edilmesi Federal Meclis’te şok etkisi oluşturdu. Meclis Başkanlığı vekilleri uyardı.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı Anton Hofreiter’in milletvekili olarak görev yaptığı Berlin’de kiraladığı daire için maliye bakanlığına vergi bildiriminde bulunmayarak vergi kaçırdığının ortaya çıkması sonrası aynı partiye mensup bazı milletvekilleri başta olmak üzere Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile Sosyal Demokrat Partili (SPD) bazı milletvekillerinin de vergi kaçırdıklarının tespit edilmesi başkentte şok etkisi oluşturdu.

Başta Bayern Münih eski başkanı Uli Hoeneß olmak üzere vergi kaçıranlar aleyhine sert söylemleri ile tanınan Anton Hofreiter’in kendisinin vergi kaçırması Yeşiller’i kamuoyu önünde zor duruma düşürdü. Olayın ortaya çıkması sonrası özür dileyen Hofreiter’in parti grup başkanlığı görevinden istifa etmesi bekleniyor. 9 yıldır milletvekili olarak görev yapan Anton Hofreiter açıklamasında, “geriye dönük olarak toplam 2 bin 475 Euro vergi ödediğini” duyurdu. “Vergi beyanında bulunmayı unutmuşum.” açıklaması inandırıcı bulunmayan Hofreiter’in vergi mükellefi olarak ikinci ev için kirasının yüzde 5’lik kısmını maliyeye vergi olarak ödemesi gerekiyordu.

Milletvekillerinin vergi kaçırması olayı son yapılan Federal Hükümet Sözcüleri toplantısında da gündeme getirildi. Toplantıda yer alan tüm bakanlara yönelik “Herkes kendi dairesinde kimin ikinci ev için vergi ödemediğini tespit etmek için bir anket düzenleyecek mi?” sorusunu cevaplandıran Başbakanlık sözcülüğü, “bunun gündemlerinde olmadığını” söylemekle yetindi. Hofreiter skandalı üzerine bazı milletvekillerinin kendilerini ihbar etmeleri ise dikkat çekti.

CDU Thüringen milletvekili Tankred Schipanski açıklamasında, “2010 yılından beri Berlin’deki ikinci evi için vergi vermediğini, kendisi tarafından görevlendirilen vergi uzmanına göre yaklaşık bin 500 Euro ödeme yapması gerektiğini” söyledi. Aynı zamanda hukukçu olan Schipanski’nin vergi kaçırmasının ortaya çıkması Hıristiyan Birlik’te de rahatsızlığa yol açtı.

VEKİLLER ARDI ARDINA VERGİ KAÇIRDIKLARINI İTİRAF ETMEYE BAŞLADI

Diğer taraftan, Yeşiller Genel Sekreteri Brita Haßelmann tarafından yeni bir itiraf geldi. Aynı partili Federal Meclis milletvekili ve partinin Atom Politikaları Sözcüsü Sylvia Kotting-Uhl’un yine Anton Hofreiter gibi 2005 yılından beri başkentteki evi için vergi ödemediğini, vergi borcunun yaklaşık 2 bin 500 Euro olduğunu söyledi. Haßelmann, mevcut meblağın ödeneceği taahhüdünde de bulundu.

İtiraflar bununla da kalmadı. Yine Yeşiller’den Federal Meclis milletvekili olan Maria Klein-Schmeink, SPD Federal Meclis milletvekili Niels Annen de vergi bildiriminde bulunmadıklarını duyurdu. Federal Meclis Başkanlığı’nın vergi kaçırma olayı sonrası tüm milletvekillerine ikinci ev için yüzde 5’lik vergi ödeme zorunluluğu hatırlatmasında bulunduğu öğrenildi. CİHAN

Yorumlar