Alman Hükümeti, telekulağa kapalı telefonlara geçti

NSA dinleme skandalının Alman halkını da kapsaması, ülke diplomasisini yoğun bir sürece soktu.

Google Haberlere Abone ol
Alman Hükümeti, telekulağa kapalı telefonlara geçti

NSA dinleme skandalının Alman halkını da kapsaması, ülke diplomasisini yoğun bir sürece soktu. Bakan ve bürokratların telefonlarının dinlenmesinin önüne geçmek isteyen Alman hükumeti, Düsseldorf’taki IT şirketi Secusmart ile anlaşarak tedbir alıyor.

Secusmart Müdürü Hans-Christoph Quelle’ye göre hükümet şu anda Federal Bilişim Güvenliği (BSI) Kurumu ile ortaklaşa geliştirdikleri dinlemelere kapalı cep telefonlarını her alanda kullanıyor. Secusmart, geçen sene de sadece Federal Hükumet’e BlackBerry tabanlı geliştirdiği dinlemelere kapalı 2 bin adet cep telefonu satmıştı.

Secusmart’ın açıklamasına göre telefon içine yerleştirilen minyatür kriptoprosesör işlemci, yazışmaları özel olarak şifreliyor ve dışarıdan dinlemelerde çözülemeyecek duruma getiriyor. Uzmanlara göre şu anki en özel bilgisayar ve programlarla bu şifrelerin çözülmesi için 149 trilyon yıl gerekiyor.

Tekniğin güvenilir ve sağlam olmasından dolayı telefona ilgi duyan devlet sayısı da arttı. Secusmart, cep telefonuna daha şimdiden Kuzey Avrupa, Güney Amerika, Asya ve Orta Doğu ülkeleri ilgi gösteriyor. Başbakan Angela Merkel’in de kullandığı bilinen yeni cep telefonu, dokunmatik olmayan hakiki tuşlardan oluşuyor.

Ancak sorun bununla bitmiyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın Angela Merkel’e kendisini dinlemeyeceklerine dair söz vermesinin ardından NSA’nın akıllı telefon oyunu olan 'Angry Bird’s' üzerinden sıradan vatandaşı dahi dinlediği ortaya çıkmıştı. CİHAN

Yorumlar