Alman hükümeti: NSU gibi bir şeyin tekrarlanmaması için her şey yapılacak

Almanya'da Federal Hükümet, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü çerçevesinde yapılan hata ve ihmallerin tekrarlanmaması için emniyet birimlerindeki reform sürecini hızlandırıyor.

Google Haberlere Abone ol
Alman hükümeti: NSU gibi bir şeyin tekrarlanmaması için her şey yapılacak

Almanya'da Federal Hükümet, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü çerçevesinde yapılan hata ve ihmallerin tekrarlanmaması için emniyet birimlerindeki reform sürecini hızlandırıyor. Meclis NSU Komisyonu önergelerini hayata geçirileceği vaadinde bulunan İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU) ve Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD), “NSU gibi bir şeyin tekrarlanmaması için her şey yapılacak.” dedi.

Beate Zschaepe ve diğer sanıklar Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde (OLG) yargılanmaya devam ederken, Federal Hükümet aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü çerçevesinde yapılan hata ve ihmallerin tekrarlanmaması için emniyet birimlerindeki reform sürecini hızlandırıyor. NSU'nun 4 Kasım 2011'de ortaya çıkmasından sonra Federal Meclis'te 2000-2007 yılları arasında 8 Türk ve bir Yunan işadamının yanı sıra bir Alman polis memurun cinayetinden, Keup Caddesi'nde ve diğer iki bombalı saldırıdan, 15 soygundan sorumlu tutulan terör örgütü çerçevesinde araştırma yapmak için özel bir komisyon görevlendirilmişti. NSU Araştırma Komisyonu, 19 aylık çalışmanın sonunda nihai rapor sunmuş ve 47 önergede bulunmuştu.

Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Birlik Parti'nin (SPD) kurduğu Büyük Koalisyon hükümeti komisyonun önergelerini hayata geçirileceği vaadinde bulundu. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU) ve Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD) reform düşüncelerini dün kabine toplantısından sonra kamuya duyurdu. Bakan de Maiziere, Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın merkezi konumunun güçlendirecek yasa taslağı hazırlığı sürdüğünü belirterek, “Eyaletlerle bu konuda mutabakat sağlamak istiyorum.” dedi.

Emniyet birimleri arasındaki bilgi paylaşımının daha iyi olması, sorumluluk alanların netleştirilmesi, muhbirlerin kullanımı için sıkı kuralların getirilmesi gibi çalışmalara tüm hızıyla devam edeceğini vurgulayan de Maiziere, ayrıca 1990'dan bu yana işlenen faili meçhul cinayetlerin NSU ile bağlantılı olup olmadığı bu yılın sonuna kadar netleştirileceğini duyurdu. Bakan de Maiziere ayrıca vatandaşlara seslenerek, “Sorumluluk üstlenen, dikkatli ve yardımsever vatandaşlara, kalp ve zihinlerde daha fazla samimiyete ihtiyacımız var. Bir taraftan Türk tüccarlardan sebze satın alıyor, Anadolu mutfağını seviyor, diğer taraftan bir problem oluşunca önyargılara çok çabuk sarılıyoruz.” diye konuştu.

Adalet Bakanı Maas ise NSU gibi bir olayın bir kez daha yaşanmaması için her şeyin yapılacağını vurguladı. Maas, “13 yılda yapılan hata ve ihmaller de tekrarlanmamalı.” diyerek soruşturmaların Federal Başsavcılığa daha kolay havale edilmesini sağlayacak yasa taslağı sunacağını duyurdu.

Soruşturmalarda ırkçı, yabancı düşmanı ve insanı onurunu hiçe sayan saiklerin araştırılmasına dikkat edileceğini belirten Maas, “Irkçı sebeplerden kaynaklanan suç unsurlarına karşı bir hassasiyet oluşturabilmek için yargı ve polis içerisinde daha fazla göçmenlerin çalışmasını faydalı buluyorum.” diye sözlerini tamamladı. CİHAN

Yorumlar