Alman Dışişleri Bakanlığı’ndan Ukrayna uyarısı

Ukrayna’daki durum giderek kötüleşiyor. Kiev yönetimi ülkenin doğu ve güneyindeki hakimiyetini kaybederken, Alman Dışişleri Bakanlığı da Alman vatandaşlarının bölgeyi terk etmelerini istedi. Ukrayna’nın komşusu Moldova’da ise ordu...

Google Haberlere Abone ol
Alman Dışişleri Bakanlığı’ndan Ukrayna uyarısı

Ukrayna’daki durum giderek kötüleşiyor. Kiev yönetimi ülkenin doğu ve güneyindeki hakimiyetini kaybederken, Alman Dışişleri Bakanlığı da Alman vatandaşlarının bölgeyi terk etmelerini istedi. Ukrayna’nın komşusu Moldova’da ise ordu alarm durumuna geçti.

Ukrayna’da savaş çanları çalmaya başladı. Ülkenin doğu ve güneyinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna emniyet güçleri arasındaki çatışmalar giderek yoğunlaşıyor.

Ülkenin doğusundaki Slavyansk’ta 800 kadar Rusya yanlısı silahlı gruplara karşı operasyon başlatan Kiev yönetimi çatışmalarda 4 askerin öldüğünü duyurdu. Rusya yanlıları ise 20 kadar zaiyat verdi.

BERLİN’DEN UYARI

Alman Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, ülkenin doğu ve güney bölgelerinde durumun giderek kötüleştiği ve Alman vatandaşlarının buraları “derhal terk etmeleri gerektiği” belirtildi.

Özellikle gazetecilere yönelik Rus yanlısı silahlı kişilerin şiddet eylemlerine başvurabileceği uyarısında bulunuldu.

120 bin nüfuslu Slavyansk’ta Rus yanlılarının sokaklarda kontrol noktaları oluşturduğu ve Ukrayna birlikleriyle çatışmalara girdiği belirtiliyor.

Aynı şekilde ülkenin doğusundaki Donezk ve Kramatorsk’ta da sinirlerin bir hayli gergin olduğu ifade edildi.

MOLDOVA’DA ORDU ALARMA GEÇTİ

Ukrayna’da giderek tırmanan şiddet olayları bu ülkenin batı komşusu Moldova’da da paniğe yol açtı. Devlet Başkanı Nicolae Timofti, Başbakan Iurie Leanca ve Parlamento Başkanı Igor Coreman ortak bir basın açıklaması yaparak, vatandaşlarının güvenliği için gerekli olan bütün tedbirleri alacaklarını duyurdu. Moldova yönetimi, ordunun alarm durumuna geçirildiğini de açıkladı.

GABRIEL’DEN RUSYA’YA SERT SÖZLER

Öte yandan Almanya’da Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Ukrayna’daki olayları “Rusya hükümetinin provoke ettiğini” ileri sürdü. Almanya’nın kuzeyindeki Grieswald’da bir programa katılan Gabriel, Avrupa’nın “kendini savunması gerektiğini” söyledi.

ABD, AVRUPA’YA “YAPTIRIM DİPLOMATINI” GÖNDERDİ

Daha önce ABD ve Avrupa Birliği tarafından Rusya’ya karşı alınan ekonomik yaptırımların koordine edilmesi için Washington yönetimi, Avrupa’ya bir diplomatını gönderdi. David Cohen bugünden itibaren cuma gününe kadar Almanya, Fransa ve İngiltere’de temaslarda bulunacak ve Rusya’ya karşı alınacak önlemleri Avrupalı muhataplarıyla masaya yatıracak. CİHAN

Yorumlar