Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier Atina'da

Almanya'nın yeni Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Yunanistan’a iki günlük resmi ziyaret gerçekleştiriyor.

Google Haberlere Abone ol
Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier Atina'da

Almanya'nın yeni Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Yunanistan’a iki günlük resmi ziyaret gerçekleştiriyor. Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile ortak basın toplantısında konuşan Steinmeier, “İyi gidiyorsunuz. Ancak yeni bir borç silme konusunda aceleci olmayın.” değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan’ın AB Dönem Başkanlığını üstlenmesinin ardından yurtdışından Atina’yı ziyaret eden ilk konuk, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier oldu. İki bakanın baş başa görüşmesinde Yunanistan’ın ekonomik krizle mücadelesi ile AB dönem başkanlığındaki öncelikleri masaya yatırıldı.

Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Steinmeier, ekonomik krize ilişkin “İyi gidiyordunuz. Ancak, borcun tıraşlanması konusunda aceleci olmayın.” tavsiyesinde bulundu. Yunanistan’ın borcunun sürdürülebilirliği konusundaki tartışmalara ilişkin ise Eurostat’ın bütçenin verdiği faiz dışı fazlaya ilişkin verileri resmen ortaya konmadan bunu konuşmanın henüz erken olacağını söyledi. Alman bakan, ekonomik krize karşı Yunanistan’a olan desteklerini yineledi.

Yunanistan’a ekonomik krize ilişkin son durumun ne olduğunu yakından görmek için geldiğini belirten Steinmeier, “Bendeki görüntü bulanık. Ekonomik zorluklardan çıkmak için yol uzun ve zorlu.” dedi. Çabaların yarıda kesilmemesi gerektiğini kaydeden Steinmeier, Yunan tarafının bütçede faiz dışı fazlayı hedeflediğini kaydetti.

“Yunanistan için üçüncü, dördüncü ve beşinci kredi destek anlaşmalarını konuşmuyoruz.” diyen Steinmeier, yolun daha uzun ve zor olduğunu söyledi. Basın mensuplarının sorusu üzerine Bakan Steinmeier, Almanya’nın Yunanistan için yeni bir borç silinmesine dair tartışmaların açıktan yapılmasından rahatsız olduğunu ima etti. Alman bakan, yeni kredi desteklerinden bahsedilmesinin ‘reformları zorlaştırdığını’ da ifade etti.

Troyka’nın hukuki statüsüne ilişkin tartışmalar üzerine ise Steinmeier, Troyka’nın görevinin sona erdirilmesi ya da bir başka organa devredilmesine karşı olduklarını söyledi. Troyka ve IMF’nin önemine vurgu yapan Steinmeier, kararların Eurogroup bakanları tarafından alındığını hatırlattı.

VENİZELOS’UN AÇIKLAMASI

Yunan Bakan Venizelos ise Eurogroup’un bütçenin faiz dışı fazla vermesinin ardından borcun sürdürülebilirliğine ilişkin konunun masaya geleceğine dair kararı olduğunu hatırlattı. Bunun için şartların oluştuğunu savunan Venizelos, “Bu yılın ilk aylarında Eurostat’ın 2013 yılına ilişkin bütçedeki faiz dışı fazlayı ve Yunanistan’da bütçe açığının yüzde 3’ün altına çekildiğini doğrulamasını bekliyoruz.” dedi.

BAŞBAKAN SAMARAS İLE GÖRÜŞME

Bugün sabah saatlerinde Başbakan Antonis Samaras ile de görüşen Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Yunanistan’da ekonomik krize ilişkin küçük bir iyileşme olduğu tespitinde bulundu. Problemlerin sürdüğünü belirten Alman bakan, geçlerdeki işsizliğe dikkat çekti ve turizm sektörünün geçen yıl iyi yolda olmasının umut kaynağı belirtti.

Samaras ve Venizelos ile uzun görüşmeler yaptığını söyleyen Frank-Walter Steinmeier, “Hükümetin, siyasi fatura ve tehlikeleri bilerek, başladığı gibi yürümeye kararlı olduğunu” söyledi. Reformların sonuna kadar sürmesini isteyen bakan, arzu ve kararlılıkla iyi sonuçlar alacaklarını ifade etti. CİHAN

Yorumlar