Alman cumhurbaşkanından ülkesinin mülteci politikalarına sert eleştiri

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, ülkesinde yürütülen mülteci politikalarını sert dille eleştirdi. Almanya'nın AB’nin en büyük ülkesi olmasına rağmen Suriyeli mülteci alımında geri sıralarda yer almasını eleştiren Gauck, “Lübnan’da...

Google Haberlere Abone ol
Alman cumhurbaşkanından ülkesinin mülteci politikalarına sert eleştiri

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, ülkesinde yürütülen mülteci politikalarını sert dille eleştirdi. Almanya'nın AB’nin en büyük ülkesi olmasına rağmen Suriyeli mülteci alımında geri sıralarda yer almasını eleştiren Gauck, “Lübnan’da şu an bir milyondan fazla mülteci yaşıyor. Bu durum ülke nüfusuna oranla Almanya’da 20 milyon insanın yaşaması demektir.” diyerek, Almanya’da yaşayan Suriyelilerin sayısının ise sadece 32 bin olduğunu hatırlattı.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, ülkesinin mülteci politikalarını sert dille eleştirdi. Gauck, “Milyonlar kriz bölgelerinde saplanıp kaldılar. Kendi vatanlarında veya Türkiye ve Ürdün’deki kamplarda mülteci durumuna düştüler. Buralarda bu insanlara yapılan hizmetleri kendi gözlerimle gördüm. Lübnan’da şu an bir milyondan fazla mülteci yaşıyor. Bu durum ülke nüfusuna oranla Almanya’da 20 milyon insanın yaşaması demektir. Suriye’deki iç savaş 2011 yılından beri sürüyor. Bu tarihten itibaren Almanya’ya kaçak yollardan ve hayati tehlikeler atlatarak Akdeniz üzerinden gelen Suriyelilerin sayısı yaklaşık 32 bin. Nüfusa oranla Almanya Avrupa’da en üst sırada değil, belirgin biçimde İsveç, hatta Avusturya, Macaristan ve Belçika’nın arkasında 9’uncu sırada yer alıyor.” siteminde bulundu.

Berlin’de düzenlenen bir sempozyumda Almanya’nın mültecilere yeterince kapılarını açmadığını rakamlarla dile getiren Cumhurbaşkanı Gauck’un, konuşmasının ilk cümlesinde, iki ay önce ziyaret ettiği Kahramanmaraş’taki mülteci kampında yaşananlara değinmesi dikkatlerden kaçmadı. Almanya’ya güvenli yollardan gelen Suriyelerin sayısının 5 bin 400 olduğunu hatırlatan Gauck, Federal ve eyaletlerin buna ek olarak 10 bin kişiyi kabul etme yönündeki kararlarını ise “önemli ancak yetersiz bir adım” olarak nitelendirdi.

"MÜLTECİLERİ GENELLİKLE FAKİR ÜLKELER KABUL EDİYOR"

Güncel rakamlara göre toplam 170 bin mülteciye ülke arandığını hatırlatan Gauck, Almanya’nın yılda 300 kişiyi kabul ederken, AB’nin 5 bin, ABD’nin ise 50 bin fazla kişiye sığınma hakkı tanıdığının altını çizdi. Açıklamalarının devamında “Kim biliyor ki dünyada mülteci konumunda yaşayan 51 milyondan fazla insanının çok az bir kısmının Avrupa’da sığınma aradığını ve bunlardan da çok az bir kısmının gerçekten korunmaya alındığını. Kim biliyor ki genellikle en fakir ülkelerin komşularındaki fakirleri kabul ettiklerini. BM’nin verilerine göre en çok mülteci kabul eden ülkeler Pakistan, Etiyopya ve Kenya.” diyen Cumhurbaşkanı, soruya cevap olarak ise “Bazen bize göründüğünden çok fazla bir şey yapmıyoruz. Daha fazlasını yapabiliriz. Bazı şeyleri daha iyi yapabiliriz. Sorumlu olduğumuz hakların korunması adına bunu yapmalıyız. Öncellikle de Avrupalılar olarak birlikte yapmalıyız.” dedi.

"MÜLTECİ POLİTİKALARI SADECE SINIRLARI DEĞİL, HAYATLARI KORUMALI"

Bugüne kadar Akdeniz üzerinden Avrupa’ya gelmek isteyen yaklaşık 23 bin kişinin susuz kalarak, boğularak veya denizlerde kaybolarak hayatını kaybettiğini ve kayık üzerindeki mültecilerle ilgili haberlerin her gün medyada yer aldığını belirten Gauck, “Ben buna alışamam. Avrupa’da hiç kimse de buna alışmamalıdır.” uyarısında bulunarak, insan hayatının önemine dikkat çekti. Ortak bir mülteci politikasının yürürlüğe koyulmasının zaruri olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Gauck, “Ortak mülteci politikaları sadece Avrupa’nın sınırlarını değil, Avrupa sınırlarındaki insan hayatını da korumalıdır.” dedi.

Savaşlardan kaçarak sığınma talebinde bulunan her mültecinin haklarının olduğunu hatırlatan Gauck, “denizlerde de insan haklarının korunmasına riayet edilmesi gerektiğini” kaydetti ve ekledi: “Gelenler çoğu zaman kötü şeyler yaşamış yardıma muhtaç insanlar.”

AYDAN ÖZOĞUZ’DAN DESTEK

Bu arada Federal Hükümetin Göç, Mülteci ve Uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz ise yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gauck’a destek verdi. Özoğuz, “Cumhurbaşkanının mültecilerin korunması konusunda bu denli açık sözler sarf etmesine sevindim.” dedi. Cumhurbaşkanıyla baskı, savaş ve terörden kaçan insanların siyasi malzeme konusu yapılmaması konusunda hemfikir olduğunu söyleyen Aydan Özoğuz, Gauck’la birlikte gittiği Türkiye’deki sığınma kampında yaşadıklarını hatırlattı.

Özoğuz, “Ailelerin ve çocukların hikayelerini duyunca, yaşanılanların arkasındaki kaderlerle empati yapılmadığı sürece, her bir sayı ve istatistiğin hiçbir işe yaramadığını bilirsiniz.” ifadesini kullandı. CİHAN

Yorumlar