Alman basını: Türkler, "polis devleti" yolunu seçti

Türkiye’de merakla beklenen yerel seçimler Almanya’da da yakından takip edildi. Türkiye’deki rüşvet, yolsuzluk ve sosyal medya erişimi gibi yasaklara rağmen AKP’nin kazandığına dikkat çeken Alman medyası, Erdoğan’ın balkon konuşmasını Hizmet Hareketi’ne.

Google Haberlere Abone ol
Alman basını: Türkler, "polis devleti" yolunu seçti

Türkiye’de merakla beklenen yerel seçimler Almanya’da da yakından takip edildi. Türkiye’deki rüşvet, yolsuzluk ve sosyal medya erişimi gibi yasaklara rağmen AKP’nin kazandığına dikkat çeken Alman medyası, Erdoğan’ın balkon konuşmasını Hizmet Hareketi’ne karşı yapılacak bir ‘cadı avı’nın işareti olarak değerlendirdi.
Almanya’nın en yüksek tirajlı bulvar gazetelerinden “Bild”, yolsuzluk ve rüşvet skandalı, YouTube - Twitter yasağı gibi faktörlerin AKP iktidarına zarardan ziyade yardım ettiğine dikkat çekti. Die Welt gazetesi ise “Türkler polis devleti yolunu seçti” başlığıyla dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan’ın “Devlet içinde devlet olmaz” sözlerini hatırlatan gazete, bununla Hizmet Hareketi'ne işaret edildiğini savundu. Gazeteye konuşan sosyal bilimci Mehmet Akif Okur, Erdoğan’ın seçim zaferinin büyük skandalları zarar görmeden atlattığı yorumunda bulundu.Frankfurter Allgemeine Zeitung ise Dışişleri Bakanlığı'nda Suriye ile ilgili üst düzey yetkililerin görüşmesine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarına değindi.

Haberde, "Düşünsel oyunlar siyasetin bir parçasıdır. Dış politika da buna dâhildir. Ama bir dışişleri bakanı, yanında müsteşarı, istihbarat şefi ve genelkurmay başkan yardımcısı ciddi ciddi oturup, iç savaş içindeki Suriye'ye bir saldırıyı meşru göstermek için olay çıkarmak konusunu müzakere ediyorsa, bu artık düşünsel bir oyun değil, düşüncesizlik ile çılgınlık arasında bir durumdur.” ifadelerine yer verildi. Suriye rejiminin bu durumda nelere kalkışacağını kimsenin kestiremediği belirtilen haberde, Türkiye’nin de ne yapabileceğinin belli olmadığı kayıtlara geçti.

Die Welt gazetesi ise “Türkler polis devleti yolunu seçti” başlığıyla dikkat çekti. Türkiye’de bazı şehirlerde seçimlerin kıran kırana geçtiğine dikkat çeken Die Welt, Ankara’da AKP ve CHP adaylarının kendilerini galip ilan ettiğine değindi. İnternete düşen seçim usulsüzlükleriyle ilgili fotoğrafların yayınlandığına da değinen gazete, bunların da net olarak ispatlanamadığını yazdı.

Erdoğan’ın seçim sonuçlarıyla birlikte Hizmet Hareketi'ne meydan okuduğunu yazan Die Welt, Erdoğan’ın savurduğu tehditleri ‘cadı avına’ benzetti. Başbakan Erdoğan’ın seçim gecesi ailesi ve özellikle oğlu Bilal ile meydanlarda boy gösterdiğini belirtilen haberde, böylece “Bize bir şey yapamazsınız” mesajı verildiğini kaydetti.

Stuttgarter Nachrichten gazetesi ise konu ile ilgili haberinde Erdoğan’ın derinden bölünmüş bir ülkeyi yönettiğine dikkat çekerek, “Muhafazakâr seçmenini kendisine kilitlemek için bu bölünmüşlüğü son aylarda gayet bilinçli bir şekilde daha da derinleştirdi. Bunun siyasi bedeli yüksek, siyasi havayı zehirliyor. Başbakan kendisini eleştiren herkesi düşmanı gibi görmeye devam ettiği sürece ülke huzur bulmayacak." ifadelerine yer verdi.
CİHAN

Yorumlar