Alman Basını: Erdoğan'ın Sarayında Ayaklanma

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek arasında patlak veren kavga Alman basınında haber konusu oldu.

Google Haberlere Abone ol
Alman Basını: Erdoğan'ın Sarayında Ayaklanma

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek içerisinde patlak verici kavga Alman Die Zeit gazetesin ele alındı. Die Zeit, konuya ait internet sayfasında yer verdiği analiz haberde, 'Erdoğan'ın sarayında ayaklanma' başlığını kullandı.

'ANİDEN KIVILCIMLAR ÇAKTI'

Lenz Jacobsen imzalı analizde, 'Aniden kıvılcımlar çaktı. Seçimlere ikibuçuk ay kala iktidar partisi AKP'de kavga çıktı. Bu Erdoğan'ın efor sisteminin nasıl sallandığını gösteriyor' ifadeleri kullanıldı.

'Kavganın nasıl başladığı anlaşılamadı. Belki de C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekte kendi hükümetine kızmasıyla başladı. İzleme heyeti ile alakalı çıkan görüş ayrılığına Erdoğan nisbeten sessiz kalırken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in müdahil olmasıyla büyüdü' denilen analizde, Gökçek ve Arınç'ın birbirleri ile alakalı söyledikleri katı sözlere yer verildi.

'İŞ ÇEKİŞME ATEŞLEDİ'

Erdoğan, Gökçek ve Arınç'ı bugüne kadar müşterek devinim eden, diri ve hitabet gücü yüksek politikacılar şekilde nitelendiren Die Zeit, çözüm süreci, enlem bina ve Gülen cemaati ile alakalı aylardır devam eden iç çekişmenin kavgayı ateşlediğine değindi.

'BAŞKAN OLMAK İSTİYOR'

'Cumhurbaşkanı şekilde resmen gücü az, fakat o herzaman Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu ilgilendiren konularda konuşuyor. Gayri resmi şekilde ipler Erdoğan'ın elinde, yakında anayasayı değiştirerek resmi şekilde başkan olmak istiyor. Davutoğlu buna karşı çıkıyor ve Arınç da ona destek veriyor görünüyor.

'GÜÇ MÜCADELESİ ÇATLAĞA NEDEN OLUYOR'

Güç savaşı AKP'de çatlağa sebep oluyor' yorumunda olan Die Zeit yazarı Lenz Jacobsen, 'Yaşanan kavga Erdoğan'ın 12 yılda kurduğu sadakat ve bağımlılığın gerçekte ne kadar sallantıda olduğunu gösteriyor. Üzeri kapatılan yolsuzluk iddiaları ve sonrasında yaşananlar ile bu süreçte ortaya çıkanlar, AKP'nin kendi kendini süratli bir biçimde parçalamaya yetecek düzeyde' görüşlerine yer verdi.

Jacobsen, 'AKP'ye yakın medya, kavgada Erdoğan tarafında mı hükümet tarafında mı duracağı ile alakalı ikilem yaşadığı için, enteresan bir biçimde suskun kalıyor' ifadeleriyle basının tutumuna dikkati çekti.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar