Alman basını: Erdoğan sansürü ağırlaştırıyor

Türkiye'de internetle ilgili yeni düzenlemelerin kabulüne Alman basını geniş yer ayırdı.

Google Haberlere Abone ol
Alman basını: Erdoğan sansürü ağırlaştırıyor

Türkiye'de internetle ilgili yeni düzenlemelerin kabulüne Alman basını geniş yer ayırdı.

Sosyal demokrat eğilimli Frankfurter Rundschau gazetesi, "Uzun süredir interneti daha sıkı kontrol etmeyi planlayan hükümet, şimdi bunu gerçekleştirdi. Daha şimdiden binlerce internet sayfasının erişime kapalı olduğu Türkiye'de, şimdiye dek kapatma mahkeme kararıyla mümkündü." diye yazdı.

Haberde şu ifadelere yer verildi: "Daha şimdiden geniş ölçüde hükümetin çizgisine getirilen televizyon ve yazılı medyadan farklı olarak internet, Türkiye'de düşüncelerin özgürce ifade edilmesi için birçok imkan sunuyordu. Yaasanın zamanlaması ve alelacele Meclis'ten geçirilmesi nedeniyle, muhalefet bu yasanın öncelikle ülkedeki yolsuzluk skandalıyla ilgisi olduğunu tahmin ediyor. Erdoğan'ın yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili binlerce polis ile 130 savcıyı sürdürmesinden sonra da, soruşturma dosyalarındaki bir çok suçlama ve inşaat şirket sahipleriyle Erdoğan hükümetinin bakanları arasındaki rüşvet görüşmeleri internete düşmüştü."

"TURKUAZ PERDELİ İNTERNET"

Frankfurter Allgemeine Zeitung ise "Türkiye'nin Demokratiksizleşmesi Yönünde Bir Adım Daha. Ankara'daki Hükümet -Güya Vatandaşları Korumak Amacıyla- İnternete Erişimi Zorlaştırıyor" başlıklı haberde, şu ifadelere yer verildi:

"İnternet kullanıcısının filtreden geçirildiği sayfa, turkuaz renkte ve sükunet yansıtıyor. Bu, Erdoğan hükümetinin giderek hızlanan kademeli olarak demokrasiden uzaklaşma akımının bir diğer derin noktasıdır. Şimdiye dek yürürlükte olan yasa Türk vatandaşının, hakaret içerikli sayfanın kapatılması için mahkemeye başvurmasına izin veriyordu. Davacının ahlak duygusu AKP'nin ideolojisine ne kadar yakınsa, başarılı olma şansı o kadar büyüktü. Yeni yasaya göre ise, hükümetin artık zaman kaybettiren ve can sıkan mahkeme üzerinden dolaylı yolu izlemesine gerek kalmıyor, kötü sayfaları doğrudan kapatabilir."

"TÜRKLER, CUMHURBAŞKANINI BEKLİYORLAR"

Der Tagesspiegel ise Türkiye'de interneti sansürleyen yasanın çıkması dikkatlerin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yöneltilmesine neden olduğunu yazdı. Haberde şu ifadelere yer verildi: "Cumhurbaşkanı Gül'ün bu yasayı veto etmesi eski yol arkadaşı Erdoğan'a yönelik bir "meydan okuma" olarak değerlendirilecektir. Gül ile Erdoğan arasında resmi olmayan bir rekabet süregeldiğinden söz ediliyor. Bu bağlamda internet yasası bir kırılma noktası haline gelebilir."

Erdoğan'ın yaz aylarında yapılacak olan seçimde Cumhurbaşkanı seçilmek isteyeceği yorumu yapılan haberde şöyle denildi: "Abdullah Gül ise yeniden adaylık konusunda bir açıklama henüz yapmış değil. Erdoğan ile Gül arasında muhtemel bir rekabet oluşması konusu Ankara'da son aylarda yoğun bir şekilde tartışılıyor. Cumhurbaşkanı bu yasayı veto ederse, bu durum, yerel seçimler öncesinde Başbakan için bir bozgun anlamına gelir. Cumhurbaşkanı Gül, bu yasayı 2 hafta inceleme hakkına sahip."

"ÇİN'DE OLDUĞU GİBİ"

Frankfurter Allgemeine Zeitung ise "Türkiye'deki demokrasi hareketi için kara, üzücü bir hafta bu. Zira orada düşünce özgürlüğü hiç bir zaman, şimdi olduğu kadar kapsamlı bir şekilde tırpanlanmadı ve kuvvetler ayrılığı bu kadar kolayca ortadan kaldırılmadı. Türkiye'de yakında Çin koşulları hakim olacak." ifadelerine yer verdi. CİHAN

Yorumlar