Alman bakanlar çifte vatandaşlık hakkının bir an önce verilmesini istiyor

Almanya'nın Magdeburg şehrinde bir araya gelen eyalet uyum bakanları, federal hükümetten çifte vatandaşlık meselesine bir an önce çözüm bulmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol
Alman bakanlar çifte vatandaşlık hakkının bir an önce verilmesini istiyor

Almanya'nın Magdeburg şehrinde bir araya gelen eyalet uyum bakanları, federal hükümetten çifte vatandaşlık meselesine bir an önce çözüm bulmasını talep etti. Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz ve İçişleri Müsteşarı Günter Krings, çifte vatandaşlıkta yaza kadar bir anlaşma sağlayacaklarını açıkladı. Hamburg eyaleti de göçmenlerin yerel seçimlerde oy kullanması için harekete geçti.

Almanya'da federal hükümet ortakları Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında çifte vatandaşlıkta çözüm bulunamaması eyalet uyum bakanlarını rahatsız etti. Saksonya-Anhalt eyaleti başkenti Magdeburg’da bir araya gelen bakanlar, hükümetten zaman kaybetmeden çözüm bulmasını talep etti.

CDU, koalisyon sözleşmesinde yer alan çifte vatandaşlık şartı için Almanya’da doğup büyüme şartı yerine “Almanya’da okul diploması veya 12 yıl yaşamış olma şartı“ getirilmesini istiyor. SPD ise ön şartsız çifte vatandaşlık hakkının verilmesini talep ediyor. Çifte vatandaşlık hakkında yerel yönetimlerin işinin zorlaştırılmaması gerektiğini söyleyen Uyum Bakanları Konferansı Başkanı ve Sachsen-Anhalt Uyum Bakanı Norbert Bischoff, “Çifte vatandaşlıkta bürokrasi olmamalı.“ dedi.

HAMBURG GÖÇMENLERİN YEREL SEÇİMDE OY KULLANMASI İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Hamburg eyaleti, göçmenlerin yıllardır umutla beklediği yerel seçimlerde oy kullanması için harekete geçti. Uyum Bakanları toplantısında Hamburg Uyum Bakanı Detlef Scheele, Hamburg'un uzun süredir Almanya’da yaşayan göçmenlerin yerel seçimlerde oy kullanmasını istediğini söyledi ve “Uyum katılım demektir. Almanya’da yaşayan göçmenlerin yüzde 60'ı AB ülkelerinin vatandaşı olmadığı için yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı yok.” dedi.

Bunun mümkün olması için federal hükümetin anayasada bir değişiklik yapılması gerektiğini söyleyen Scheele,‘‘Entegrasyon benim için katılımdır. Aynı zamanda demokratik süreçte kanaatin oluşması içinde çok önemlidir. Onun için bizim Almanya’da yaşayan göçmen vatandaşlar için yerel seçim hakkına ihtiyacımız var.” diye konuştu. Scheele,‘‘Almanya’da yabancı pasaportuyla yaşayan 4 milyon 300 binden fazla göçmenin seçme ve seçilme hakkı yok.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar