Alman Anayasa Mahkemesi, kamu televizyonu üzerindeki siyasi baskıya son verdi

Alman Federal Anayasa Mahkemesi, devlet ikinci kanalı ZDF’in sözleşmesini anayasaya aykırı buldu.

Google Haberlere Abone ol
Alman Anayasa Mahkemesi, kamu televizyonu üzerindeki siyasi baskıya son verdi

Alman Federal Anayasa Mahkemesi, devlet ikinci kanalı ZDF’in sözleşmesini anayasaya aykırı buldu. Mahkeme ZDF’in İdari ve Genel Kurulu’nun oluşumunun yayın özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti. Kararı kamuoyuna duyaran Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı Ferdinand Kirchhof, kamuya ait ayın kuruluşlarının farklı fikirleri temsil etmesi ve ağırlıklı olarak idarenin ve yürütmenin etkisinde olmaması gerektiğini söyledi.

Mahkeme, devletin sorumluluk üstleneceğini ama içeriğini belirlememesi gerektiğini açıkladı. Anayasa Mahkemesi bu kararlar ZDF üzerinde devletin ve partilerin ağırlığına son vermiş oldu.

Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararını değerlendiren Münih Basın Kulübü Başkanı Ruthart Tresselt, Anayasaya aykırılık ve ZDF karar komitesi üyelerinin belirlenme işleminin yenilenmesi kararına sevindiğini söyledi. Tresselt, gazeteci ve siyasilerin pek çok alanda partner olduklarını ve birbirlerine bağlı olduklarına dikkat çekti, ancak gazetecilere etki yapılmasının yada gazetecilerin politikacılara, partilere yada diğer kurumlara bağımlı hale getirilmesine asla izin verilemeyeceğini kaydetti.

”Örneğin ben sadece bir partinin isteği doğrultusunda konuştuğum için şef redaktör oluyorsam, bu medyanın ve basın özgürlüğünün bağımsızlığının tehlike altında olduğu anlamına gelir.” şeklinde konuşan Tresselt, bunun mutlaka önlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Halkın da basının özgürlüğü ve bağımsızlığı konusunda duyarlı hale getirilmesini isteyen Tresselt, her ne kadar davalar uzun sürse de Alman mahkemelerinin bu yönde karar verdiğini belirtti. CİHAN

Yorumlar