Alman Anayasa Mahkemesi, AP seçimlerinde yüzde 3 barajını iptal etti

Federal Anayasa Mahkemesi Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimi öncesi önemli bir karar vererek yüzde 3 barajını anayasaya aykırı buldu.

Google Haberlere Abone ol
Alman Anayasa Mahkemesi, AP seçimlerinde yüzde 3 barajını iptal etti

Federal Anayasa Mahkemesi Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimi öncesi önemli bir karar vererek yüzde 3 barajını anayasaya aykırı buldu.Bu kararla küçük partilerinde AP’ye temsilci göndermesinin önü açıldı. Mahkeme üyeleri yüzde üç barajının partiler arasında eşitlik ilkesine aykırı olduğuna ve barajın AP’nin işlevini yerine getirmesi için şart olmadığına hükmetti. Mahkeme, AP’nin kurumsal bir yapısı olduğunu ve Alman Federal Parlamentosu gibi hükümet kurulması için yeter çoğunluk elde etme gibi bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.

Federal Anayasa Mahkemesi’ne aralarında Korsanlar Partisi, Hür Seçmenler ve aşırı sağcı parti NPD’ninde olduğu 19 küçük parti ve binden fazla vatandaş başvurmuştu. Korsanlar Partisi Başkanı Thorsten Wirth, “Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla gelecek beş yılda da yüzde 5 baraj nedeniyle birçok seçmenin oyu çöpe gitmemiş olacak.” diyerek mutlu olduklarını ifade etti. Korsanların AP liste başı adayı Julia Reda, iktidar partilerinin karara şaşırmamaları gerektiğini söyledi. SPD Parlamento Grubu Başkanı Thomas Oppermann, barajın kaldırılmasıyla AP’deki çoğunluğun kaybolacağını ileri sürdü.

Karara saygılı olduklarını ve yasa koyucuların kabul etmesi gerektiğini söyleyen Oppermann, “Parlamentoda ayrışmanın önüne geçmemiz gerekiyor. Almanya’daki aşırı partilerin yeni seçilecek AP’de yer almamaları için gayret edeceğiz. Demokratik partilerin başarıları için kampanya yürüteceğiz." dedi. Birlik partileri CDU/CSU da Anayasa Mahkemesi kararından memnun olmadıklarını ama kabul edeceklerini açıkladı. CDU ve CSU Grup Başkan Vekilleri Herbert Reul ve Markus Ferber, “Bu karara tahammül edeceğiz. Almanya’dan hiçbir aşırı güç AP’de yer bulamamalı. Bu kabul edilebilir bir durum değil." açıklamasında bulundu.

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD), mahkemenin kararının Almanya federal seçim kanununu etkilemeyeceğini söyledi. Maas, AP’de hükümet kurulması gibi bir durumun söz konusu olmadığını ve bu nedenle yüzde 3 barajının kaldırılmasını etkilemeyeceğini kaydetti. Adalet Bakanı, Almanya’daki yüzde 5 barajı uygulamasında bir değişiklik söz konusu olmayacağını kaydetti. CİHAN

Yorumlar