AKPM'den Türkiye'ye internet özgürlüğü uyarısı

AKPM’nin ilkbahar oturumunda Türkiye’de uygulanan internete erişim yasağı gündeme geldi.

Google Haberlere Abone ol
AKPM'den Türkiye'ye internet özgürlüğü uyarısı

AKPM’nin ilkbahar oturumunda Türkiye’de uygulanan internete erişim yasağı gündeme geldi. AKPM Türkiye raportörü Josette Dürrieu’nun sorusuna cevap veren Avrupa İnsan Hakları komiseri Nils Muiznieks Türkiye’deki internet yasağını 'absürt' olarak niteledi. AKPM eski başkanı Jean Claude Mignon ise Cihan'a yaptığı açıklamada internet yasağının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Strasbourg’da AKPM ilkbahar oturumunda söz alan Fransız delegasyonu üyesi ve AKPM Türkiye raportörü Josette Dürrieu, Avrupa İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’e Türkiye’deki internet erişim yasağı hakkında soru sordu. Soruya cevap veren Muiznieks, Twitter ve YouTube yasaklarını eleştirdi. Twitter hakkında Anayasa Mahkemesi'nin almış olduğu kararı ise memnuniyetle karşıladığını belirtti.

İnternete erişimin yasaklanmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne kesinlikle aykırı olduğunu ifade eden komiser, bunun daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından da ifade edildiğini hatırlattı. Sosyal medya üzerinden özel hayatı ihlal eden paylaşımlar var ise yalnızca bunların yasaklanması gerektiğini, bunun da ancak mahkeme kararı ile olabileceğini söyledi.

Daha önce Twitter’ın, mahkeme kararlarına istinaden bazı paylaşımların içeriğini kaldırdığını ifade eden komiser, topyekûn internet erişiminin engellenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. “Türkiye’nin tutumunu bu yönüyle saçma buluyorum, bu sorunun AİHM’e gelmeden iç hukuk yolları kullanılarak Avrupa normlarına uygun şekilde çözüleceğini ümit ediyorum.” ifadelerini kullandı.

MİGNON: SANSÜR KABUL EDİLEMEZ

Cihan Haber Ajansı'na konulşan AKPM eski Başkanı Jean Claude Mignon, Türkiye’deki Twitter, Youtube ve bazı sitelere erişim yasağı hakkında sert eleştirilerde bulundu. AKPM’ye üye olan her ülkenin altına imza attığı anlaşmalara uymasının son derece önemli olduğunu söyledi. "Türkiye üyeden öte kurucu üye vasfını taşıyor." vurgusunu yapan Mignon, “Türkiye dahil her üye AKPM’nin fikir ve değerlerine saygı duymalı, Twitter ve Youtube'a yapıldığı gibi haberleşme özgürlüğüne yapılan her türlü kısıtlama hiç bir şekilde kabul edilemez.” dedi. AKPM’nin basın özgürlüğüne son derece önem verdiğini hatta Avrupa Konseyi'nin sadece bunu takip eden bir komisyonunun olduğunu söyleyen eski başkan, gazetecilerin özgür bir şekilde mesleklerini ifa etmelerinin önemini vurguladı.






CİHAN

Yorumlar