AKPM'den Rusya'ya yaptırım

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesini AKPM’nin tüzüğüne aykırı olduğunu ifade ederek Rus Delegasyonu’nun oy verme hakkı ve yönetim organlarındaki görevlerinin iptalini 26 Ocak 2015 tarihine kadar 145’e karşı 21 oy.

Google Haberlere Abone ol
AKPM'den Rusya'ya yaptırım

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesini AKPM’nin tüzüğüne aykırı olduğunu ifade ederek Rus Delegasyonu’nun oy verme hakkı ve yönetim organlarındaki görevlerinin iptalini 26 Ocak 2015 tarihine kadar 145’e karşı 21 oyla kabul etti. 22 parlamenter ise çekimser oy kullandı.

Tartışmalı geçen üç saatlik oturumun ardından verilen önerge, 145 oya karşılık 21 oy ile kabul edildi. Böylece Rusya’nın Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) nezdindeki delegasyonu oy verme hakkını ve yönetim organlarını içeren büro çalışmaları, başkanlık ve daimi komitelerde ve AKPM gözlemciler misyonuna katılma hakları da 26 Ocak 2015 tarihine kadar iptal edildi. Kararda, "Kırım topraklarının işgal edilmesi, askeri harekat tehdidi ve yapılan sözde referandum uluslararası hukukun ciddi şekilde ihlal edildiğinin göstergesidir." denildi.

Avusturyalı Sosyalist parlamenter Stefan Schennach’ın raporu doğrultusunda görüş bildiren AKPM, diyalog yolunun açık kalması gerektiğini vurgulayarak, Soğuk Savaş dönemine dönülmemesi gerektiği savundu.

AKPM Rusya’nın tansiyonu düşürecek hamleler yapmadığı takdirde Rus Delegasyonu’nun haklarının tamamen iptal edebileceği tehdidinde bulundu.

AKP RUSYA’NIN YANINDA YER ALDI

Kırımı işgalinden dolayı Rusya’nın AKPM’deki haklarının iptalini onaylayan oturumda AKP’li milletvekillerinin tutumu şaşkınlık meydana getirdi. AKP’li beş milletvekilinden dördü (Reha Denemeç, Şaban Dişli, Ömer Selvi, Suat Önal) Rusya lehinde oy kullanırken bir milletvekili (Ahmet Kutalmış Türkeş) çekimser kaldı. CHP’li milletvekilleri (Deniz Baykal, Gülsün Bilgehan, Haluk Koç) Rusya aleyhinde oy kullanırken MHP milletvekili Tuğrul Türkeş ise çekimser kaldı. CİHAN

Yorumlar