AK Parti hükümeti, Almanya'dan destek istemiş

AK Parti hükümetinin, Almanya'dan basın ve ifade özgürlüğü dahil reform adımları konusunda destek istediği ortaya çıktı.Türkiye ziyareti sırasında özgürlükler konusunda endişelerini dile getiren Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’a...

Google Haberlere Abone ol
AK Parti hükümeti, Almanya'dan destek istemiş

AK Parti hükümetinin, Almanya'dan basın ve ifade özgürlüğü dahil reform adımları konusunda destek istediği ortaya çıktı.

Türkiye ziyareti sırasında özgürlükler konusunda endişelerini dile getiren Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’a “Gelip bize akıl veriyor, sen git o aklı kendine sakla.” şeklinde tepki gösteren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Alman hükümetinden içinde basın ve ifade özgürlüğünün de olduğu reform adımları konusunda yardım istenmesi talimatı verdiği ortaya çıktı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun geçen hafta yapılan Türkiye-Almanya Stratejik Diyalog Mekanizması 2. Toplantısı kapsamında Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier’e “Demokrasi ve özgürlükler konusunda Almanya’nın Türkiye’ye yönelttiği eleştirileri ciddiye alıyoruz. Reformcu adımlar ve iyileştirmeler için desteğinizi bekliyoruz.” dediği öğrenildi.

Alman 1. Devlet kanalı ARD’ye ait olan “Deutsche Welle” kanalında yayınlanan “İki ‘eski dost’: Türkiye ve Almanya” isimli haberde şu ifadelere yer verilmesi dikkat çekti:

“Türk diplomatik yetkililer, basın toplantısında “Ortaklığa ve işbirliğine dayalı” mesajların verildiğini hatırlatıyor ve bu mesajlardan önce neler konuşulduğunu şöyle özetliyor: Demokrasi ve özgürlükler konusunda Almanya’nın Türkiye’ye yönelttiği eleştiriler dün olduğu gibi bugün de ‘karşılıklı güven’ temelinde ciddiye alındı. Reformcu adımlar ve iyileştirmeler için Alman hükümetinden öncelikle destek istendi.”

“Almanya ve Türkiye’nin özellikle AB içindeki yakınlıklarının ‘ciddi zarar’ gördüğü yorumları halen yapılıyor.” ifadesinin de yer aldığı haberde, “Alman hükümetinden öncelikle destek istendi.” açıklaması dikkat çekti. Türk diplomatik yetkililerin şunları da dediklerinin altı çizildi: “Taraflar, 250 yıllık bir geçmişi olan diplomatik ilişkilerin daha da geliştirilmesi için karşılıklı adımlar atma konusunda fikir birliğine vardı.”

Bu arada Bild gazetesi Steinmeier’in Türkiye ziyareti ile ilgili ilginç bir benzetmede bulundu. Ahmet Davutoğlu konuşurken Alman meslektaşı Steinmeier’in “gizlice mailleriyle ilgilendiğini” yazan gazete Davutoğlu’nun “dakikalarca süslü laflar sarf ettiğini” kaleme aldı. CİHAN

Yorumlar