Ajan skandalları Serbest Ticaret Anlaşması’nı tehlikeye attı

ABD ile yaşanan ajan skandalları, Avrupa Birliği ile ABD arasında imzalanması planlanan Serbest Ticaret Anlaşması’nı tehlikeye attı. Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD), anlaşma için toplumsal destek gerektiğini ve Almanya’da bunun eksik...

Google Haberlere Abone ol
Ajan skandalları Serbest Ticaret Anlaşması’nı tehlikeye attı

ABD ile yaşanan ajan skandalları, Avrupa Birliği ile ABD arasında imzalanması planlanan Serbest Ticaret Anlaşması’nı tehlikeye attı. Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD), anlaşma için toplumsal destek gerektiğini ve Almanya’da bunun eksik olduğunu ifade etti. Bild am Sonntag gazetesinin iddiasına göre bakanlıklarda ondan fazla ajan var. Amerikan Ulusal Güvenlik Birimi NSA’nın Başbakan Angela Merkel’in dinlediğinin ortaya çıkmasıyla başlayan skandal, Alman dış istihbarat kurumu BND’de ve Savunma Bakanlığı’nda CIA’ya çalışan ajanların ortaya çıkmasıyla Berlin- Washington arasını gerdi.

Skandal, uzun süredir Amerika ile Avrupa Birliği arasında imzalanması planlanan Serbest Ticaret Anlaşması’nı tehlikeye attı. Anlaşma için toplumsal desteğin gerekli olduğunu söyleyen Federal Adalet Bakanı HeikoMaas, ajan skandalları nedeniyle Alman toplumunda güven kaybı olduğunu ifade etti. Merkel’in dinlenmesi sonrası ortaya çıkan NSA skandalında Amerika’nın davranışlarının tatmin edici olmadığını kaydeden Maas, birçok insanın “Eğer Amerika, Serbest Ticaret Anlaşması’nda da NSA’da olduğu gibi davranacaksa pek bir şey çıkmaz“ diye düşündüğünü hatırlattı. Maas, vatandaşlardaki endişenin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Yeşiller Grup Başkanı AntonHofreiter da anlaşmanın durdurulması için doğru zaman olduğunu iddia etti. Federal hükümeti vatandaşlarını koruyamamakla suçlayan Hofreiter, hükümetin CIA’nın Almanya’daki temsilcisini ülkeyi terk etmeyi istemesini ise hedef saptırma manevrası olarak nitelendirdi. Siyasilerin aksine ekonomi çevreleri Serbest Ticaret Anlaşması’nın askıya alınmasına karşı çıkıyor. Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü Başkanı MarcelFratscher, Amerika ile yapılacak anlaşmanın uzun vadede Alman ekonomisi için büyük bir şans olduğunu belirtti.Fratscher, Serbest Ticaret Anlaşması’nın Almanya için yeni pazar anlamına geldiğini söyledi.

BAKANLIKLARDA 10’DAN FAZLA AJAN OLDUĞU İDDİASI

Federal Savunma Bakanlığı’nda CIA’ya çalışan bir köstebeğin ortaya çıkmasından sonra diğer bakanlıklarda köstebek olup olmadığı tartışması başladı. Bild am Sonntag gazetesinin iddiasına göre ekonomi, savunma, içişleri ve kalkına bakanlıklarında 10’dan fazla köstebek CIA’ya bilgi sızdırıyor. Gazete, Alman Dış İstihbarat Kurumu BND’nin birçok yurt dışı operasyonunun Kalkına Bakanlığı’ üzerinden gerçekleştirdiği için CIA için önemli olduğunu iddia etti.

Son tartışmalardan sonra ABD’nin CIA’nın ajan sevk işlemlerini Prag veya Varşova’ya kaydırmayı planladığı ifade edildi. Almanya, BND’de ve Savunma Bakanlığı’nda CIA’ya çalışan köstebeklerin ortaya çıkarılmasıyla CIA’nın Almanya’daki temsilcisinin ülkesi terk etmesini istemişti. Ajan skandalı kapsamında gözaltına alınan köstebekler tutuklanırken, savcılık psikolojik durumlarının incelenmesini istedi.

CİHAN

Yorumlar