AİHM'nin ötanazi kararı Fransa'da büyük yankı uyandırdı

Fransa'da Danıştay'ın, altı yıldır bitkisel hayatta olan Vincent Lambert için verdiği ötanazi kararının yürütmesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından durduruldu. AİHMn'in kararı Fransa'da büyük yankı uyandırırken, aşırı...

Google Haberlere Abone ol
AİHM'nin ötanazi kararı Fransa'da büyük yankı uyandırdı

Fransa'da Danıştay'ın, altı yıldır bitkisel hayatta olan Vincent Lambert için verdiği ötanazi kararının yürütmesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından durduruldu. AİHMn'in kararı Fransa'da büyük yankı uyandırırken, aşırı sağ Ulusal Cephe Partisi lideri Marine Le Pen, son sözü Fransa yargısının söylemesi gerektiğini belirtti.

AİHM'nin kararını değerlendiren Le Pen, "Ben son sözün Fransa yasaları ve kurumları tarafından söylenmesi taraftarıyım." ifadelerini kullandı. Devletler üstü bu sisteme karşı olduğunu belirten aşırı sağ lider, kararın AB tarafından Fransa'ya dayatıldığını iddia etti.

Radikal Sol Parti (PRG) Başkanı Jean-Michel Baylet de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararını kınadığını belirterek, bu kararın Vincent Lambert ve yakınlarının acılarının devamı anlamına geldiğini söyledi. Baylet, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın seçim vaatleri arasında yer alan ötanazi hakkı için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

Eski bakan ve ana muhalefet partisi Halk Hareket Birliği (UMP) Milletvekili Bruno Le Maire ise ötanaziye karşı olduğunu vurgulayarak, bir insanın yaşamının doktor yada mahkeme kararıyla son bulmasını kabul etmediğini söyledi.

VINCENT'IN ANNESİ: O BİR BİTKİ DEĞİL

AHİM'nin kararını büyük bir sevinçle karşılayan Vincent Lembert'in annesi Viviane Lambert ise "Kocam ve ben bu karardan memnunuz. Bizim için büyük bir rahatlama kaynağı. Bugün Vincent'e, kazandığımızı söylemek istiyorum." ifadelerini kullandı. Oğlunu hiçbir zaman terk etmeyeceğini söyleyen Vivane Lambert, "Ben onun annesiyim. Onun reaksiyonlarını görüyorum. AHİM'ye gitmeden önce oğlum onu çağırmamıza karşılık vererek bize doğru döndü. O bir bitki değil." diye konuştu.

6 yıldır süren Vincent Lambert davasında, doktorların hastanın fişinin çekilerek, suni nemlendirme ünitesi ile yavaş yavaş hayatına son verilmesini kararını Lambert’in eşi, kardeşleri ve yeğeni onaylarken, anne ve babası buna şiddetle karşı çıkıyor.

Fransa'da 2005 yılında çıkarılan 'pasif ötanazi' yasası ile uzun süren tedavi ve çabalara yanıt vermeyen ve artık hiçbir umudu kalmayan hastaların ölümüne ailesinin rızasıyla izin verilmesine yeşil ışık yakılmıştı. CİHAN

Yorumlar