AİHM, Öcalan’ın tahliye ihtimali olmamasını insan haklarına aykırı buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Abdullah Öcalan’a şartlı tahliye imkanı vermeyen ömür boyu hapis cezasını ‘insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele’ olarak değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
AİHM, Öcalan’ın tahliye ihtimali olmamasını insan haklarına aykırı buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Abdullah Öcalan’a şartlı tahliye imkanı vermeyen ömür boyu hapis cezasını ‘insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele’ olarak değerlendirdi. Kararda, İmralı’da tek hükümlü olarak kaldığı 17 Kasım 2009’a kadar Öcalan’ın insanlık dışı muameleye tâbi tutulduğu, bu tarihten sonra ise bu durumun söz konusu olmadığı belirtildi. Öcalan’a verilen cezanın ise hukuksuz olmadığı vurgulandı.

Abdullah Öcalan’ın, müebbet hapis cezası ve bunun uygulanma şekliyle ilgili yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, 17 Kasım 2009 öncesinde hükümlüye uygulanan sosyal izolasyonla, insan hakları sözleşmesinin ihlal edildiğini belirtti. Bu tarihte İmralı’ya başka mahkumların da sevk edilmesi ve ziyaretlerin sıklaştırılması ile bu durumun düzeldiği, Öcalan’ın PKK üyeleriyle irtibata geçmesinin engellenmesinin de haklı bir endişeye dayandığı ifade edildi.

Öcalan’ın sıkı güvenlik önlemleri altında tutulması da hasımlarının onu öldürmeye çalışacağı, ya da destekçilerinin onun kaçmasına yardımcı olabileceği ihtimali sebebiyle makul bulundu. Öcalan’ın avukatlarıyla özel görüşme yapamıyor olması da ‘meşru sınırlamalar’ kapsamında değerlendirildi.

AİHM, Türkiye’yi Öcalan’a 25 nim Euro ödemeye mahkum etti. CİHAN

Yorumlar