AGİT heyeti kentten ayrıldı, bir gözlemci serbest

Ukrayna’nın Slavyansk kentinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) heyeti ile kenti kontrol altında tutan milis liderleri arasında saatler süren müzakereler sona erdi.

Google Haberlere Abone ol
AGİT heyeti kentten ayrıldı, bir gözlemci serbest

Ukrayna’nın Slavyansk kentinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) heyeti ile kenti kontrol altında tutan milis liderleri arasında saatler süren müzakereler sona erdi. Milis gruplar tutukladıkları 13 askeri diplomattan diyabet hastası olan İsveçli askeri uzman Thomas Johansson’ı serbest bıraktı.

Ria Novosti’nin haberine göre, AGİT askeri gözlemcilerin tutuklulukları sürerken AGİT heyeti herhangi bir açıklama yapmadan bölgeden ayrıldı. AGİT gözlemcileri ve Ukrayna askerlerinin bulunduğu otobüs, 25 Nisan’da yerel milis gruplar tarafından durdurulmuştu. Şoför serbest bırakılırken, 4 Ukraynalı, 4 Alman, İsveç, Polonya, Danimarka ve Çek Cumhuriyeti’nden birer gözlemci milis grupların elinde tutuluyordu. Pazarlıklar sonucunda İsveçli askeri uzman serbest kaldı.

“Slavyansk Halk Ordusu” lideri Vıçıslav Ponomaryov tutuklanan gözlemcileri “savaş tutuklusu” olduğunu iddia ediyor ve Moskova dönüşü tutuklanan yardımcısı İgor Perepeçayenko ve diğer eylemcilerle takas yapmayı öneriyor. 27 Nisan’da gerçekleşen basın toplantısında gözaltına alınan AGİT üyeleri de basının karşısına çıkarıldı. Basına açıklamada bulunan Alman albay Axel Schneider kendilerinin savaş esiri olmadığını, Başkan Ponomaryov’un misafiri olduklarını söyledi. Schneider’a göre kendileri NATO casusu değil, üniformalı diplomatlar.

Rusya gözlemcilerin serbest bırakılması için gereken tüm adımları atma sözü verirken, Kiev yönetimi Rusya yanlısı ayrılıkçı milisleri Avrupalı gözlemcileri “kalkan” olarak kullanmakla suçluyor. CİHAN

Yorumlar