AGİT, cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye’ye gözlemci gönderecek

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) “30 Mart’ta düzenlenen yerel seçimlerdeki şaibelerden ötürü 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin özgür bir ortamda yapılmayacağı yönündeki kaygıları” gerekçe...

Google Haberlere Abone ol
AGİT, cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye’ye gözlemci gönderecek

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) “30 Mart’ta düzenlenen yerel seçimlerdeki şaibelerden ötürü 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin özgür bir ortamda yapılmayacağı yönündeki kaygıları” gerekçe göstererek Türkiye’ye gözlemci göndereceği öğrenildi. Demokrasi kültürü zayıf olan ülkelerin yanı sıra Ukrayna’da olduğu gibi dış müdahalelerin yapıldığı az gelişmiş ülkelerdeki seçimleri izleyerek rapor eden AGİT’in Türkiye’ye gözlemci gönderilmesini kararlaştırması dikkat çekti.

Türkiye’de yerel seçimlerde yaşanan şaibeleri “Needs Assessment Mission” (NAM) imzasıyla rapor eden AGİT, halkın ilk kez doğrudan cumhurbaşkanını seçeceği seçimler öncesi ilgili konuyu Avrupa’nın gündemine taşıdı. Gözlemcilerin Türkiye’de kesin seçim sonuçları alınana kadar görev yapacakları bildirildi. AGİT’in hazırladığı Türkiye raporunda “demokratik standartlara riayet edilip edilmediğinin yerinde görülmesinin” altı çiziliyor. NAM raporunda ayrıca, “Seçimlerle ilgili belli bir güvenin mevcut olmasına rağmen, aynı zamanda Türk seçmeninin resmi daireler ve kurumlara yönelik güveninin ise azaldığı” kaydedildi.

Milletvekillerinden sivil toplum kuruluşu üyelerine kadar geniş bir yelpazede temsilcileri bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın Türkiye’ye çok sayıda gözlemci gönderilmesi teklifi onaylandı. AGİT’in Türkiye raporunda yer alan şu tespitler ise gözlerden kaçmadı: “Türkiye’deki muhalefet partilerinin 30 Mart’ta düzenlenen yerel seçimlerin sonuçlarıyla ilgili girişimlerine Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) verdiği cevaplar, 10 Ağustos tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için ciddi endişelere sebebiyet vermiştir.”

KAMU KAYNAKLARININ KULLANILMASI VURGUSU

AGİT raporunda ayrıca, seçim sürecinde hükümeti eleştiren yayınlar yapan yazılı ve görsel basına verilen cezalara da vurgular yapılırken, “seçmenlerin gözünün korkutulması riski ve kamu kaynaklarının iktidar tarafından kullanılması potansiyeli”nin de altı çizildi. 30 Mart seçimleri ile ilgili olarak ise “seçmen listelerine uygun şartlara sahip olmayan kişilerin isimlerin yazılması şüphesine” de dikkat çekildi.

CİHAN

Yorumlar