AGİT başkanı Burkhalter, Ukrayna’da şiddetin artmasından endişe duyuyor

İsviçre Konfederasyon başkanı Didier Burkhalter Ukrayna'yı ziyaret etti ve bu ülked çıkan çatışmaların 25 Mayıs tarihinde yapılacak seçimlere gölge düşüreceğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
AGİT başkanı Burkhalter, Ukrayna’da şiddetin artmasından endişe duyuyor

İsviçre Konfederasyon başkanı Didier Burkhalter Ukrayna'yı ziyaret etti ve bu ülked çıkan çatışmaların 25 Mayıs tarihinde yapılacak seçimlere gölge düşüreceğini ifade etti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanı olan Dider Burkhalter’in, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Deşista’yla bugün bir araya gelmesi bekleniyor.

İsviçre’nin Cenevre şehrinde Perşembe günü Ukrayna krizini değerlendirmek üzere ilgili ülkelerin dışişleri bakanları bir araya gelecek. Zirveye ev sahipliği yapacak olan Burkhalter, artan şiddetten duyduğu endişeyi paylaştı. Burkhalter, kriz bölgesindeki AGİT gözlem misyonunu ziyaret edeceğini açıkladı. AGİT başkanının, gözlem misyonu başkanı Türk diplomat Ertuğrul Apakan’la bölgedeki krizi değerlendirmesi bekleniyor.

CENEVRE ZİRVESİ İPTAL OLABİLİR

Cenevre’de yapılacak toplantıya, Ukrayna, Rusya ve ABD dişişleri bakanların yanında Avrupa Birliği'nden üst düzey diplomatın katılması bekleniyor. Didier Burkhalter, bölgedeki istikrarsızlıktan zirvenin iptal olabileceğinin sinyalini verdi.

AGİT, 21 Mart tarihinde Ukrayna’ya gözlem misyonu gönderme kararı almıştı. İlk etapta 6 aylık gözlem sürecin olacağını açıklayan AGİT, sürenin uzatılabileceğini aktardı. AGİT, gözlem misyonuna başkanlık yapması için Türk diplomat Ertuğrul Apakan’ı atadı. İsviçreli ve İngiliz iki diplomat Ertuğrul Apakan’a yardımcı olması için göreve getirildi.

AGİT’in Ukrayna’ya gönderdiği İsviçreli diplomat Tim Guldiman yaşananları İsviçre basınına anlattı. Guldimann, ülkenin doğusunda yaşanan krizin Kırım’da yaşananlardan daha hafif olduğunu aktardı. İsviçreli diplomata, bununla birlikte iki tarafın şiddeti artırması halinde Kırım’a benzer hadisenin yaşanabileceği öngörüsünde bulundu. CİHAN

Yorumlar