Afrika'nın Davos'u sona erdi, organizatörden Türkiye'ye çağrı var

Gabon'un başkenti Libreville'de bu yıl 3.'sü gerçekleştirilen Afrika New York Forumu sona erdi. Afrika'nın Davos’u olarak bilinen forumda, 50'den fazla ülkeden 1500 katılımcı yer aldı. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Afrika New York Forumu'nun...

Google Haberlere Abone ol
Afrika'nın Davos'u sona erdi, organizatörden Türkiye'ye çağrı var

Gabon'un başkenti Libreville'de bu yıl 3.'sü gerçekleştirilen Afrika New York Forumu sona erdi. Afrika'nın Davos’u olarak bilinen forumda, 50'den fazla ülkeden 1500 katılımcı yer aldı.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Afrika New York Forumu'nun organizatörü Richard Attias, Türkiye’den etkinliğe katılımın düşük olduğuna dikkat çekti. Davet için Türk yetkililerle, ticaret odalarıyla görüşmek üzere yardımcılarını Türkiye'ye gönderdiğini kaydeden Fransız organizatör, forumun ilk kez düzenlendiğinden beri Türklerin foruma katılımı konusunda oldukça ısrarcı olduklarını vurguladı. Attias, ''Umarım 2015 yılında 4.'üncüsü düzenlenecek forumda Türkler daha güçlü yer alacaklar.'' ifadelerini kullandı.

Foruma, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame, Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Catherine Samba Panza'nın yanı sıra Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Mark Simmonds, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Afrika Danışmanı Günter Nooke ile birlikte çok sayıda ülkeden bakan ve diplomat katıldı. Türkiye'yi ise Libreville Büyükelçisi Ahmet Rıza Demirer'in temsil ettiği etkinliğe çok sayda Türk iş adamı da iştirak etti.

RUANDA’NIN BAŞKENTİNE ÖZGÜRCE SEYAHAT EDEMEM

Panelde konuşan Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Afrika'nın kalkınması için eğitimin önemine vurgu yaparken, Afrika'nın hızla değişen bir kıta olduğunu kaydetti. Afrika'nın kendi geleceğini artık kendisinin belirlediğini belirten Ondimba, ülkeler arasındaki etkileşimin de güvenlik sorunundan dolayı istenilen düzeyde olmadığını belirtti. Gabon Cumhurbaşkanı, Avrupa'da; Londra'dan Atina'ya, Oslo'dan Roma'ya özgürce seyahat edilebildiğini söyleyerek, ''Ben buradan Ruanda'nın başkenti Kigali'ya, ne araba ne de trenle gidemem.'' dedi. Ondimba, Afrika kıtasında iletişimin artması için ülkeler arasında tren ve araba yolculuğu için gerekli imkânların oluşturulması gerektiğini belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Afrika'nın bahsedildiği gibi geleceğin kıtası değil günümüzün kıtası olduğunu belirterek, Fransa'nın Afrika'yla ilişkilerinde gizli ajandası olmadığına dikkat çekti.

Organizatör Richard Attias ayrıca forumun Afrika ülkelerini harekete geçirmek için çağrı mahiyetinde olduğunu belirtti. Ekonomik ve politik karar vericilerle gençleri bir araya getirdiklerini söyleyen Attias, forumda birçok panelin yanı sıra; tarım, teknoloji, kimyasal petrol ve mesleki eğitim alanında somut projeler üretildiğini ifade etti. Attias, Afrika pazarında yer edinmek için Afrika New York Forumu'nun önemli olduğunu sözlerine ekledi.

BU TOPLANTILAR TÜRKİYE’NİN AFRİKA’DAKİ GÖRÜNÜRLÜĞÜNÜ ARTIRIYOR

Forumda Türkiye'yi temsil eden Libreville Büyükelçisi Ahmet Rıza Demirer de New York Forumu'nun bütün Afrika'yı, özellikle de Orta Afrika'yı ilgilendiren konularda tüm dünyadan kanaat önderlerini bir araya getirdiğini, Afrika'yla ilgili dünyadaki hâkim olan görüşlerin tartışıldığı bir ortam olduğunu belirti. Forumun Türkiye açısından önemine de değinen Demirer, 2008 yılında başlayan Afrika'ya açılım politikasıyla Türkiye'nin Afrika'daki görünürlüğünün artarak belli bir noktaya geldiğine dikkat çekti. Demirer, ''Bu toplantılara katılım sayesinde hem görünürlüğümüzü artırıyoruz. Hem yaptıklarımızı anlatabiliyoruz. Bir de Afrika ile ilgili gelişmeleri takip etme imkânı buluyoruz.” dedi.

MUHALEFETTEN HÜKÜMETE SERT ELEŞTİRİ

Batı Afrika'nın güvenlik bakımından en sorunsuz, ekonomik olarak da hızlı gelişen ülkelerinden Gabon'un ev sahipliğinde düzenlenen forum, tartışmaları da beraberinde getirdi. Ülkede muhalefet, 40 milyon Euro'ya mal olduğu belirtilen forumun, ülkenin sorunlarına çözüm olmadığı, gelir dağılımının orantısız olduğu ülkede, forum için ödenen miktarın halka yatırım amaçlı kullanılabileceğini yazdı. Haberlerinde Cumhurbaşkanı ve organizatör Attias'ı sert dille eleştiren gazeteler, “Milyarlar Attias'a istikrarsızlık ise Gabon’a kaldı” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar