Afrika Birliği zirvesinde 50 yıllık rüyalar konuşuldu

Afrika Birliği’nin (AU) 22. oturumunda kıtanın "Vizyon 2063" kapsamında planlanan 50 yıllık yatırımları konuşuldu.

Google Haberlere Abone ol
Afrika Birliği zirvesinde 50 yıllık rüyalar konuşuldu

Afrika Birliği’nin (AU) 22. oturumunda kıtanın "Vizyon 2063" kapsamında planlanan 50 yıllık yatırımları konuşuldu. Hızlı tren, ortak dil, diplomatik birlik, uzay araştırmaları gibi alanlarda ortak yürütülecek projeler masaya yatırıldı.

54 üyeli birliğin Başkanı Dlamini Nkosazana Zuma, dikkat çeken konuşmasında şunları söyledi: "21.yüzyılın başında yabancılar bizi bir milyardan fazla nüfusumuz ve 55 bağımsız devletimiz yokmuş da tek bir ülkeymişiz gibi “Afrika” diye çağırınca bundan rahatsızlık duyuyorduk. Ancak şimdilerde bölgesel bloklara doğru gelişen global trend bize, birlik ve beraberliğimizin Afrika’nın rekabeti açısından önemini gösterdi. Bu zamana kadar kendi gücümüzün farkına varamamış, yabancıların yardımlarına bağlı yaşamışız.”

Demokratik Kongo, Angola, Zambiya’nın bölgesel üretim üssü olabileceğini belirten Zuma, Ruanda, Mısır, Nijerya ve Kenya’nın “silikon vadilerinin kadınların da eşit düzeyde eğitim alabileceği ve iş hayatına atılacağı merkezlerler olabileceğini" ifade etti.

AFRİKA’YI AYDINLATTIK

Afrika’nın yenilenebilir enerjide atılımlar gerçekleştirdiğini söyleyen Zuma, geçmişte karanlık olan Kıtayı, hidroelektrik, güneş, rüzgar, jeo-termal enerjilerle aydınlattıklarını dile getirdi. Medyaya konuşan Dlamini Zuma, bazı magazinlerin Afrika’yı; çatışmaları, açlığı,yetersiz beslenmeyi, hastalıkları, yolsuzlukları örnek vererek “ümitsiz kıta” diye tarif ettiğini, ama bütün bu olumsuzluklardan ders alarak problemi kaynağından çözmeye başladıklarını sözlerine ekledi.

Afrika’nın Uzay Araştırmaları, bütün kıtayı kaplayan geniş telekomünikasyon ağı, Avrupa’dakine benzer hızlı tren ile gelecek nesillerin farklı bir dünyada yaşayacağından emin olduğunu ifade eden Zuma, kolonilerden kalma İngilizce, Fransızca ve Portekizce dillerinin de yerini Swahili gibi yerel dillerin aldığını sözlerine ekledi. AU Başkanı ayrıca, Kinsaşa’nın Paris ve Milan gibi dünyanın moda merkezi olacağını, Akra’nın Brüksel gibi çikolata üreteceğinden emin olduklarını dile getirdi.

Öte yandan “Tarım ve Gıda Güvenliği” temalı zirvede Orta Afrika’daki ve Güney Sudan’daki iç çatışmalar gündemi işgal etti. Son bir yıldır barış ve güvenlik konularına ağırlık verdiklerini açıklayan Zuma, Orta Afrika ve Güney Sudan’da acil çözüme gidilmediği takdirde, çatışmaların bölgeyi hatta bütün kıtayı olumsuz etkileyeceğinin üzerinde durdu.

Her yıl değişen AU dönem başkanlığına Etiyopya’nın ardından Moritanya’nın lideri Mohamed Ould Abdel Aziz’in gelmesi bekleniyor. Zirvede ayrıca, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Afrika hakkındaki tartışmalı pozisyonu değerlendiriliyor. CİHAN

Yorumlar