Afganistan'daki afet bölgesinin 'toplu mezar' olması teklif edildi

Afganistan’ın Badahşan vilayetinin Argo ilçesinde geçtiğimiz hafta meydana gelen heyelanda kaybolan yaklaşık 2 bin 500 kişi için umutlar tükendi. Devlet yetkilileri heyelan bölgesinde arama kurtarma çalışması yapılmamasını ve bölgenin...

Google Haberlere Abone ol
Afganistan'daki afet bölgesinin 'toplu mezar' olması teklif edildi

Afganistan’ın Badahşan vilayetinin Argo ilçesinde geçtiğimiz hafta meydana gelen heyelanda kaybolan yaklaşık 2 bin 500 kişi için umutlar tükendi. Devlet yetkilileri heyelan bölgesinde arama kurtarma çalışması yapılmamasını ve bölgenin 'toplu mezar' ilan edilmesini düşündüklerini açıkladı. Halk ise yakınlarının cesetlerinin çıkarılarak yeniden defnedilmesini istiyor.

Afet bölgesinden Cihan Haber Ajansı'na bilgi veren Badahşan Emniyet Müdürü Fazluddin Ayar, toprak altından insanların canlı kurtarılmasından ümidi kestiklerini söyledi. Ayar, onlarca metrelik toprak tabakasının altından cesetlerin çıkarılmasının da mümkün olmadığını savundu.

Devlet başkanı yardımcıları Muhammed Yunus Kanuni ve Muhammed Karim Halili'nin bölgeyi ziyaret ettiğini belirten Ayar, bölgenin 'toplu mezar' ilan edileceğini söylediklerini aktardı.

Yerel basın ise halkın 'toplu mezar' fikrine karşı çıktığını ve devletten cesetleri toprak altından çıkarmasını istediğini yazdı.

800 evin bulunduğu bölgede ilk toprak kaymasının ardından halkın yardıma gittiğini ve bu sırada ikinci heyelanın meydana geldiğini aktaran Ayar, 700 ailenin de yeni bir toprak kayması tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini dile getirdi. Toprağın yuttuğu 300 evde 2 bin 500'den fazla insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Fakat şu ana kadar yetkililer, 250 kişinin öldüğünü tespit etti.

Bölgeyi yakından görmek için Badahşan'a gelen devlet başkanı yardımcılarının yanı sıra milletvekilleri, büyükelçiler ve üst düzey bürokratlar, yakınlarını ve evlerini kaybedenlere başsağlığı diledi.

BADAHŞAN’A YARDIM ÇAĞRISI

Heyelan nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan 700 aileye, uluslararası ve yerel dernekler tarafından yapılan yardımlar sürüyor.

Afgan halkı da yardım toplamak için seferber oldu. Çocuklar ceplerindeki harçlıkları vererek yardım etmeye çalışıyor.

Afganistan Ticaret ve Sanayi Odası özel banka hesabı açarak halktan Argo’ya yardım çağrısında bulundu. Bazı devlet yetkilileri başta millettvekilleri olmak üzere 1 aylık maaşlarını Argo’daki evsiz ailelere bağışladı.

Afetzedelere yardım dağıtmak için gelen ilk uçak Azerbaycan’dan oldu. Gelen uçakta tonlarca gıda ile çadır ve battaniye bulunduğu bildirildi.

Kimse Yok Mu Derneği ve Türk okulları çadırlarda yaşam mücadelesi veren bin aileye gıda yardımında bulundu. Ayrıca Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı (TİKA), Dünya Gıda Programı (WFP), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve çok sayıda yerel ve uluslararası yardım kuruluşları afetzedelere yardım elini uzattı.

DÜNYA LİDERLERİNDEN TAZİYE MESAJI YAĞDI

ABD Başkanı Barack Obama, Hindistan, Pakistan, İran, Çin, Azerbaycan ve birçok ülke lideri Afganistan’da yaşanan toprak kayması vesilesiyle Afgan halkına taziye mesajları gönderdi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile telefon görüşmesi yapan Obama "Afganistan’da yaşanan son olayları derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Bu duygularımla acılı Afgan halkına başsağlığı diliyorum. Elimizden geldiği Afgan halkının yanındayız ve halka yardımcı olacağımızı bildirmek istiyorum." diye konuştu.

Çin devlet başkanı Xi Jinping, "Afganistan haberini duyunca titredim. Olayda yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diliyorum ve yardım konusunda afetzedelerin yanında olduğumu belirtmek istiyorum.” diye konuştu.

Katolik dünyasını lideri Papa Françesko ise Pazar günü Vatikan’daki bir törende Badahşan'daki doğal afette ölenler için dua etti. CİHAN

Yorumlar