Afganistan'da Türkçe Şöleni

Afganistan’ın başkenti Kabil’de düzenlenen Türkçe olimpiyatları büyük bir coşkuyla gönülleri fethetti.

Google Haberlere Abone ol
Afganistan'da Türkçe Şöleni

Başkent Kabil’de yapılan Türkçe olimpiyatları elemelerinde, fedakâr öğretmenlerin yetiştirdiği Afgan öğrenciler sahneye çıkarak salondakilere unutulmaz anlar yaşattı. Bu yıl 12.’si düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları ve Kültür Şöleni Afganistan Finali, görkemli bir programla gerçekleşti. “Birleşen Gönüller” sloganıyla yapılan etkinliğe, çok sayıda üst düzey devlet yetkilisi, bürokrat ve veliler katıldı.

İki ülkenin istiklal marşlarıyla başlayan programda öğrencilerin Türk ve Afgan halk oyunları gösterisi sahneye renk katti.

Değişik dallarda rekabet gösteren öğrencilere 28 altın, 17 gümüş ve 17 bronz madalya verildi.

Türkçe şöleninde madalya kazanan öğrencilerin ödül törenine yoğun ilgi dikkat çekti.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Afganistan Eğitim Bakanı Yardımcısı Dr. Seyid Hamidullah, “Öncelikle sevgi dolu selamlarımı fedakar Türk halkına takdim ediyorum. Bugün burada öğretmenler ve öğrencilerin çabalarıyla çok güzel bir program düzenlendi. Özelikle son 12 yıldan bu yana eğitim camiasında verdikleri hizmetten dolayı Türk halkına ve gönüllü öğretmenlere teşekkür ediyorum.” diye duygularının dile getirerek Türk okullarının Afgan öğrencilerin eğitilmesine önemli katkısı olduğunu söyledi.

Afganistan’da faaliyet gösteren Türk okullarının faaliyetlerini öven Kabil Valisi Abdul Jabbar Takva ise “Bugün ülkemizin seçkin öğrencileri Afganistan'ın bayrağını dalgalandırmak üzere 140 ülke ile yarışmaya gidiyor. Bu da Afgan ve Türk okulları sayesinde gerçekleşiyor.” diye konuştu.

Kadın milletvekili Fatma Aziz de Cihan'a yaptığı açıklamada, “Türkçe olimpiyatları milletler arasında birleştirici bir rol oynuyor. Afgan öğrencilerin bu tür faaliyetlerin arasında görmek mutlu edici. Bugün öğrencilerin göstermiş oldukları etkinlikler ve aldıkları madalyalar gelecekte bu öğrencilerin dünya olimpiyatlarına katılarak Afganistan’a madalyalar getireceklerine ve ülke bayrağını tüm dünyada dalgalandıracaklarına inanıyorum.” dedi.

Program "Yeni bir dünya" şarkısının Farsça ve Türkçe söylenmesi ile sona erdi.

Yorumlar