Afganistan'da seçimi kaybeden adaydan sonuçlara sert tepki

Afganistan'da devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunun ilk sonuçlarına adaylardan Dr. Abdullah Abdullah sert tepki verdi. İlk sonuçlarına göre seçimi Eşref Gani Ahmadzai kazandı. Abdullah ise seçime hile karıştığını iddia ederek,...

Google Haberlere Abone ol
Afganistan'da seçimi kaybeden adaydan sonuçlara sert tepki

Afganistan'da devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunun ilk sonuçlarına adaylardan Dr. Abdullah Abdullah sert tepki verdi. İlk sonuçlarına göre seçimi Eşref Gani Ahmadzai kazandı. Abdullah ise seçime hile karıştığını iddia ederek, sonuçları kabul etmeyeceğini açıkladı.

Afganistan eski dışişleri bakanı ve devlet başkanlığı adayı Dr. Abdullah Abdullah, Kabil’deki Loye Cirge binasında düzenlediği toplantıda, seçim sonuçlarına sert tepki gösterdi ve hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Toplantıya, Dr. Abdullah Abdullah’ı destekleyen yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Kürsüde konuşma yapan Abdullah, “Sahte oylardan, temiz oyların ayrılması için çaba gösterdik ama başkanlık sarayı ve seçim komisyonu bunlara göz yumdu ve sonuçları açıkladı. Biz sahte oylarla açıklanan sonuçları kesinlikle kabul etmiyoruz. Afgan halkı hile ile iktidara gelecek hükûmeti hiç bir zaman kabul etmiyor. Afgan halkı ülke istikrarı için binlerce şehit verdi ve barış içinde yaşamak istiyor. Biz de halkın sesine kulak vereceğiz ve her bir vatandaşın oyunu kendi namusumuz gibi savunacağız. Afgan halkı siz bana güvendiniz ve itimat etiniz, mitinglerde canınızı verdiniz, seçim günlerinde parmaklarınızı verdiniz. Canımı feda edebilirim ama hile ile kurulan hükümeti kabul etmeyeceğim.” diye konuştu.

ABD Devlet Başkanı Barak Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry ile dün akşam telefon görüşmesi yaptığını dile getiren Abdullah, “ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile dün akşam telefon görüşmesi yaptım. Cuma günü Afganistan’a geleceğini söyledi ve hiçbir adayın taraftarlığını yapmaksızın meseleyi ele alacaklarını bildirdi.” dedi.

Bu arada destekçileri duvarda asılı Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin resmini yırtarak yerine Abdullah’ın resmini astı. CİHAN

Yorumlar