Afganistan'da oylar tekrar sayılacak

Devlet başkanlığı seçimi problemlerini ele almak için Afganistan'ın başkenti Kabil’e gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, iki adayın oyların tekrar sayılması için anlaşmaya vardığını açıkladı.Dışişleri Bakanı John Kerry'nin...

Google Haberlere Abone ol
Afganistan'da oylar tekrar sayılacak

Devlet başkanlığı seçimi problemlerini ele almak için Afganistan'ın başkenti Kabil’e gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, iki adayın oyların tekrar sayılması için anlaşmaya vardığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı John Kerry'nin iki adayla dün akşam geç saatlerde yaptığı basın toplantısında, "Afganistan bir çıkmazla yüz yüze gelmişti. Ülkeyi birliğe götürecek yolu bulmak için adaylarla görüştük." diyen Dışişleri Bakanı Kerry, seçim komisyonunun hile iddialarını ciddi bir şekilde incelemesi gerektiğini vurguladı Kerry, iki adayın da halkın oylarına önem verilmesi konusunda hemfikir olduklarını aktardı. Dışişleri bakanı, yeniden sayım işlemlerinin uluslararası standartlara göre yapılacağını ve kazanan tarafın ulusal birlik hükümeti kuracağını dile getirdi.

Oyların tekrar sayımı 24 saat içinde başlayacak. Kerry, sayımların, Bileşmiş Milletler, Uluslararası Toplum ve adayların gözlemcilerinin önünde gerçekleşeceğini ifade etti.

Tüm vilayetlerdeki oy sandıklarının Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) tarafından Kabil’e getirileceğini bildiren Dışişleri Bakanı, oyların tekrar sayılmasının haftalar alacağını, bunun için Afganistan'daki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu'nun (UNAMA), görevdeki Devlet Başkanı Hamid Karzai'den devir teslim programını ertelenmesini istediğini beyan etti.

"Hilelerle dolu hükümeti kabul etmeyeceğiz ve biz hükümetimizi ilan edeceğiz." diyen Dr. Abdullah Abdullah, "Sayın Kerry’nin çabaları sonucu bugün bir anlaşmaya varabildik. Dolaysıyla ABD ve Kerry’ye şükranlarımı arz ederim. Seçim sürecinde ciddi sorunlar yaşandı ve halk bu sorunların çözülmesini bekliyordu." diye konuştu. Abdullah, sayımların sonunda kazanan tarafın Afgan ve uluslararası toplum tarafından kabul göreceğini dile getirdi.

"Bizim kültürümüzde yolsuzluk yok." diyen başkanlık seçiminin ikinci tur galibi Dr. Eşref Gani Ahmadzai, yeniden sayım işleminin tüm kaygıları gidereceğine dikkat çekerek, oyların tamamının yeniden sayılması işleminin dünyada ilk kez gerçekleşeceğinin altını çizdi.

Seçim sonuçlarıyla ilgili anlaşmazlığın giderilmesine yardımcı olmak için Perşembe akşamı Afganistan’a gelen ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin yanı sıra Abdullah Abdullah ve Eşref Gani Ahmadzai ile görüşmüştü.

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu tarafından açıklanan ikinci tur sonuçlarına göre, oyların yüzde 56,44'ünü eski Maliye Bakanı Gani, yüzde 43,56'sını ise Abdullah Abdullah almıştı. Ancak Abdullah, seçimin kesin galibinin kendisi olduğunu iddia etmiş, Gani'nin yönetimini kabul etmeyeceğini açıklamıştı. CİHAN

Yorumlar