Afganistan'da oy verme işlemi sona erdi

Afganistan’da ilk turu 5 Nisan’da yapılan ve Hamit Karzai’den boşalacak koltuk için 8 adayın yarıştığı ve hiçbirinin yüzde 50 oy çoğunluğuna ulaşamadığı devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu sabah yerel saat ile 7.00’da...

Google Haberlere Abone ol
Afganistan'da oy verme işlemi sona erdi

Afganistan’da ilk turu 5 Nisan’da yapılan ve Hamit Karzai’den boşalacak koltuk için 8 adayın yarıştığı ve hiçbirinin yüzde 50 oy çoğunluğuna ulaşamadığı devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu sabah yerel saat ile 7.00’da başlayıp, saat 16.00’da resmen bitti.

Güvenlik önlemleri çerçevesinde başlayan seçim, halk tarafından ilgi ile karşılandı. Afgan halkı yeni devlet başkanını seçmek için seçim merkezlerini doldurdu ve ülkenin geleceği için oy verdi.

Başkent Kabil’de yaşan bir seçmen, "Halkın üzerine düşen vazifeyi yapması lazım. Elinde seçim kartı olan herkes buraya gelip kendi devlet başkanını ve kendi geleceğini seçmesi gerekmekte. Halk öyle birisini seçmeli ki Afgan halkına son 30 yıl yaşananları unutursun ve barış getirsin.” diye konuştu. Afgan güvenlik güçlerine teşekkür eden seçmen, "Güvenlik bugün çok iyi ve bize iyi davranıyorlar. Hiçbir problem yaşamadık Elhamdülillah. Rahat bir şekilde geldik ve oyumuzu kulandık.” dedi.

70 YAŞINDAKİ YAŞLI KADIN GÖZ YAŞLARINI TUTAMADI

Oy kullanmak için seçim merkezine gelen 70 yaşındaki bir kadın ise göz yaşlarını tutamadı. "Oy kullanmak için geldim. Ülkemize barış gelsin. Gençlerimiz sağ salim olsun. Başka bir şey istemiyorum Biz çok zor günler geçirdik. Artık zorluklar bitsin.” diyerek hıçkıra hıçkıra ağladı.

Lora isimli genç kadın ise "Seçim güven bir ortamda gerçekleşiyor. Kadınlar gelsinler, devlet başkanını kendi elleriyle seçerek geleceklerini aydınlatsınlar.” dedi ve seçilecek devlet başkanından ülkeye barış getirmesini ve gençlere iş imkânı sağlamasını istedi.

SONUÇLAR 2 TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK

İlk turda yüzde 45 oyla birinci olan eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah ve yüzde 31’le ikinci olan eski finans bakanı Eşref Gani Ahmadzai bu seçimde yarışıyor.

Seçim komisyonu takvimine göre ikici turu oy pusulaların toplanması ve seçim merkezlerine ulaştırılması 15 ile 28 Haziran’da gerçekleşecek. İlk sonuçlar 2 Temmuz'da açıklanacak. 15 Temmuz'a kadar şikayetler değerlendirilecek ve nihai sonuç 22 Temmuz'da açıklanacak. CİHAN

Yorumlar