Afganistan’da iç savaş kurbanlarının fotoğrafları sergilendi

Afganistan’da yıllardır devam eden iç savaşta hayatlarını kaybedenlerin fotoğrafları, eski Padişah Emanullah Han’ın 1920'de başkent Kabil'in merkezine 16 kilometre uzaklıkta inşa ettirdiği Darul Aman sarayında sergilenmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol
Afganistan’da iç savaş kurbanlarının fotoğrafları sergilendi

Afganistan’da yıllardır devam eden iç savaşta hayatlarını kaybedenlerin fotoğrafları, eski Padişah Emanullah Han’ın 1920'de başkent Kabil'in merkezine 16 kilometre uzaklıkta inşa ettirdiği Darul Aman sarayında sergilenmeye başladı. Kurbanların aileleri ve sosyal medyala yardımıyla 5 yıl içinde toplanan fotoğrafların sergisine Afgan halkı ve özellikle hayatını kaybedenlerin yakınları katıldı.

Harabe halindeki sarayda sergiyi düzenleyen sivil toplum örgütü başkanı Vida Ahmad, "Bu binanın kendisi iç savaşlarda hasar görmüş ve cinayetleri gösteren bir yer olduğu için seçtik. Biz burada dört döneme ait savaş cinayetlerinin fotolarını sergiye açtık. Rus döneminden, iç partilerin savaşlarından, Taliban’ın cinayetleri ve son olarak 2001 yılından bu yana NATO’nun operasyonlarında hayatını kaybeden ve zarar görenlerin fotoğrafları sergileniyor." dedi.

Sergilenen savaş kurbanlarının resimleri arasında, çocuk ve kadınların fotoğrafları dikkat çekiyor. 2010 yılında ABD askerinin kullandığı bombayla yaralanan çocuk, 1999 yılında Taliban’a çalışan kocası tarafından yakılıp öldürülen kadın, NATO askerlerinin cesediyle hatıra fotoğrafı çektirdiği genç ve yüzlerce kayıp insanın resimleri sergilenen fotoğraflardan bazıları.

Kayıp olan kocasının resmini arayan bir kadın, "Rusların Afganistan’ı işgal ettiği dönemde kocamı götürmüşlerdi. O bir eczanede çalışıyordu. Birkaç ay önce toplu mezarda yatan 5 bin kişinin listesinde benim kocamın da ismi çıktı. Burada, sergilenen fotolar arasında fotosunu arıyorum. Kocam, çocuklara yiyecek getirmek için evden çıkmıştı. Şimdiye kadar bir daha görmedik." ifadelerini kullandı.

Sergiye Kabil’den gelen bir cami imamı, Afganistan’da hemen hemen her ailenin savaşlarda kurban verdiğini söyleyerek, Rusların bombardımanı sırasında kendi halasının ailesinden herkesin öldüğünü aktardı. CİHAN

Yorumlar