Afganistan'da başkanlık seçimlerde Dr. Abdullah yüzde 44 oyla lider

Afganistan'da 5 Nisan'da yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 83’ü sayılırken, bu sonuçlara göre adaylardan Dr.

Google Haberlere Abone ol
Afganistan'da başkanlık seçimlerde Dr. Abdullah yüzde 44 oyla lider

Afganistan'da 5 Nisan'da yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 83’ü sayılırken, bu sonuçlara göre adaylardan Dr. Abdullah Abdullah oyların yüzde 44'ünü alarak ilk sırada yer aldı.

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu (BSK), devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 82,59'ünün sayıldığını açıkladı. Bu sonuçlara göre adaylardan Dr. Abdullah Abdullah yüzde 43,8, Dr. Eşref Gani Ahmetzai yüzde 34,8 ve Dr. Zalmay Resul yüzde 11,1 oy aldı.

Taliban iktidarından sonra iki dönem devlet başkanlığı yaptığı için yeniden aday olamayan şimdiki Devlet Başkanı Hamid Karzai’den boşalacak koltuk için 8 isimden Dr. Abdullah Abdullah ve Eşref Gani Ahmedzai favori aday olarak gösteriliyor.

Afganistan Anayasası gereği başkanlık seçimleri 5 yılda bir düzenleniyor. Seçimlerde adaylardan herhangi biri yüzde 50 oydan fazlasını alamazsa, en fazla oyu alan iki aday arasında ikinci tur seçimler yapılıyor. Seçim takvimine göre en çok oy alan iki aday 28 Mayıs'ta 2. turda yarışacak.

Bu arada BSK seçimin ilk turunu 24 Nisan’da açıklayacağını bildirmişti ama BSK Sekreteri Ziyaulhak Amarhil, dün yaptığı açıklamada, oyların sayımı, yapılan itiraz ve ihlallerin incelenmesi için resmi sonuçların açıklanmasının 26 Nisan’a ertelendiğini ifade etmişti.
CİHAN

Yorumlar