Afganistan saldırı tehdidi altında seçime gidiyor

Afganistan, Taliban yönetiminin NATO müdahalesiyle devrilmesinin ardından üçüncü kez yapılacak devlet başkanlığı seçimine gidiyor.

Google Haberlere Abone ol
Afganistan saldırı tehdidi altında seçime gidiyor

Afganistan, Taliban yönetiminin NATO müdahalesiyle devrilmesinin ardından üçüncü kez yapılacak devlet başkanlığı seçimine gidiyor. Cumartesi günü yapılacak seçimlerde 8 aday yarışıyor. Taliban ise her seçimde olduğu gibi, sandık başlarına gidecek olanların canlarının tehlikede olacağı tehdidinde bulunuyor.

İki dönem devlet başkanlığı yaptığı için yeniden aday olamayan Hamid Karzai’den boşalacak koltuk için üç güçlü isim yarışıyor. Eski Dışişleri Bakanı ve eski Milli Güvenlik Danışmanı Zalmay Resul, iki adayın kendisi lehine çekilmesiyle yarıştan şanslı görülüyor. Hamid Karzai’nin kardeşi Kayyum Karzai ve 1973’teki darbeye kadar 40 yıl iktidarda kalan Zahir Şah’ın torunu Serdar Muhammed Nadir Naim, Zalmay Resul lehine adaylıktan çekilmişti.

11 Eylül saldırılarından birkaç gün önce öldürülen Ahmet Şah Mesut’un danışmanı Dr. Abdullah Abdullah da iddialı adaylar arasında. Abdullah, son seçimlerde Karzai’dan sonra en fazla oyu alarak ikinci olmuştu. Seçimin ikinci turunda Karzai ile yarışma hakkını elde eden Abdullah, seçimlerle ilgili istediği yasal düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle adaylıktan çekilmişti. Taliban iktidarından sonra 5 yıl Afganistan Dışişleri Bakanlığını yapan Abdullah Abdullah son devlet başkanlığı seçimlerinden sonra kurduğu ‘Değişim ve Umut Koalisyonu’ ile Afgan siyasetinde önemli rol oynuyor.

Güçlü adaylar arasındaki Eşref Gani Ahmedzai ise ülkenin kuzey bölgesinin etkin isimlerinden General Raşit Dostum’un desteğine sahip. Dostum, Ahmedzai’nin birinci yardımcısı sıfatıyla seçimlere gidiyor.

Devlet başkanlığı adayları arasında Gulbeddin Hikmetyar liderliğinde 1977 yılında kurulan Hizb-i İslami’nin üst düzey üyesi olan Kutbeddin Hilal, Afganistan’ın doğusunda bulunan Nangarhar vilayetinin valiliğini yapan Muhammed Şafik Gulağa Şerzai, 2009 başkanlık seçimlerinde aday olup daha sonra Hamid Karzai lehine adaylıktan çekilen Hidayet Amin Arsale, Taliban hükümetinden sonra yeni hükümetin oluşumunda katkıda bulunan Abdul Rab Resul Sayaf da yer alıyor.

Beş yıl süre için seçilecek adaylar, yardımcılıkları için iki ismi önceden belirliyor. Görev süresi içinde devlet başkanının ölmesi, istifa etmesi, yurtdışında olması ya da herhangi bir sebeple görevine devam edememesi durumunda tüm yetkiler sırasıyla birinci ve ikinci yardımcısına geçiyor.

Afganistan’da devlet başkanlığı seçimleriyle birlikte halk, il meclisleri için aday olan 2 bin 600 kişiden 458’ini de seçecek. CİHAN

Yorumlar