"Adım Ahmet, Le Pen’e oy verdim"

Fransa’da pazar günü gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 25 oy oranına ulaşarak, tarihinde ilk kez ulusal düzeyde seçimleri ilk sırada tamamlayan aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN), Fransa’daki Müslümanlardan da oy...

Google Haberlere Abone ol
"Adım Ahmet, Le Pen’e oy verdim"

Fransa’da pazar günü gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 25 oy oranına ulaşarak, tarihinde ilk kez ulusal düzeyde seçimleri ilk sırada tamamlayan aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN), Fransa’daki Müslümanlardan da oy almış.

Kampanyasını Avrupa karşıtı ve yabancılara yönelik söylemler üzerine inşa eden partiyi, sandıktan ilk sırada çıkaran seçmen merak uyandırırken, ülkedeki Müslümanların da aşırı sağ partiye oy verdiği ortaya çıktı. İsimleri Ahmet, Meryem ve Kerime olan bu Müslüman Fransızlar, Marine Le Pen’in ülkeyi daha ileri taşıyacağında hemfikir.

İLERLEMEK İÇİN KORKMAK LAZIM

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Türkiye asıllı hukuk mezunu Ahmet Kılıç, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Marine Le Pen’e oy verdiğini, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de aşırı sağ partiyi desteklediğini söyledi. Marine Le Pen’in seçimlerde birinci çıkmasının bazı Müslümanları endişelendirdiğini vurgulayan Kılıç, "Evet sonuç korkutuyor; ama ilerlemek için korkmak lazım.’’ ifadelerini kullandı.

BASKILAR MÜSLÜMANLARI HAREKETE GEÇİRECEK

Le Pen’in Müslümanlar ve yabancılarla ilgili sözlerinin diğer partiler tarafından da hemen kullanıldığını kaydeden Ahmet Kılıç, "Bunu burkanın yasaklanması ve sokakta namaz kılma tartışmalarında gördük. Le Pen’in çok oy alması Müslümanları tedirgin ediyor. Ama hem aşırı sağ parti hem de diğer partilerin Müslümanlara yönelik eylemleri benimsemesi, Müslümanların daha fazla bilince sahip olmasını sağlıyor.’’ dedi. Ahmet Kılıç, baskıların Müslümanların daha fazla eğitime yönelmesine, Müslüman çocuklarının da politikaya, hukuka girmesini sağlayacağına inandığını belirtti. Kılıç, daha önce diğer dini azınlıkların da baskı gördükten sonra belli ilerleme kat ettiklerinin altını çizdi.

LE PEN'E OYUM BAZI MÜSLÜMANLARI KIZDIRDI

Fransız basınına konuşan Fas asıllı 33 yaşındaki Kerime ise, birçok Müslümanın Le Pen’e oy verdiğini, ama bunu söylemeye cesaret edemediğini kaydetti. Bir Fransızla evli olan ve 2002’de Fransız vatandaşlığına geçtiğini söyleyen Kerime, Le Pen’in fikirlerini beğendiğini belirtti. Aşırı sağ partiye oy vermesinin bazı Arapları kızdırdığını da vurgulayan Kerime, Ulusal Cephe’nin bir gün iktidara gelerek hak etmeyenlerden Fransız vatandaşlığını geri almasını istediğini söyledi.

1 MİLYON MÜSLÜMAN LE PEN'E OY VERDİ

3 çocuk babası olan ve üniversite eğitimini Fransa’da tamamlayan Cezayir asıllı 59 yaşındaki Ferit Smahi de hem Fransız hem Cezayirli olunamayacağını vurgulayarak, 2012 yılında gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 1 milyon Müslüman Fransız’ın Marine Le Pen’e oy verdiğini iddia etti. Smahi, "Ben Arabım, oruç tutuyorum ve Le Pen’e oy veriyorum." ifadelerini kullandı.

45 yaşındaki Tunus asıllı bir hizmetçi olan Meryem de Ulusal Cephe Partisi'nin iktidara geldiği zaman her şeyin daha farklı olacağına inandığını kaydetti. Arap ve siyahları da Fransa’daki bütün problemlerin nedeni olarak gören Tunus asıllı kadının ''Eğer kökenimi değiştirmek durumunda olsaydım seve seve yapardım." ifadeleri dikkat çekti.

CİHAN

Yorumlar