Adana'daki Suriyeli Çocuklarda Çıkan Şark Çıbanı Korkuttu

İç savaştan kaçıp Türkiye'ye gelen ve Adana'ya sığınan Suriyeli ailelerin çocuklarında görülen şark çıbanı korkuttu. Bulaşıcı olan hastalık için alarm verildi.

Google Haberlere Abone ol
Adana'daki Suriyeli Çocuklarda Çıkan Şark Çıbanı Korkuttu

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Adana'da kurulan kamplarda ve ya kendi olanaklarıyla yerleştikleri bölgelerdeki çadırlarda yaşamlarını sürdüren Suriyeli ailelerin çocuklarında doğu çıbanı görülmeye başladı. Bulaşıcı bulunan hastalık için alarm verildi.

YAŞAM MÜCADELESİ VERİYORLAR

Ülkelerinde devam eden iç harp nedeni ile Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin kamplara yerleştirilemeyenleri, Adana'da kendi olanaklarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

BULAŞICI BİR HASTALIK

Özellikle merkez Yüreğir İlçesi'nin Koza, Yeşilbağlar, Bahçelievler mahallelerinde yaşayan Suriyeli ailelerin çocuklarında doğu çıbanı görülmeye başlandı. Adana Devlet Hastanesi'nde Suriyeliler için oluşturulan koordinasyon merkezi, bulaşıcı bulunan doğu çıbanı ile alakalı emek sürdürüyor.

ÖNLEM ALINMAZSA DAHA FAZLA YAYILABİLİR

Şark çıbanı görülen çocuklar, 'Enfeksiyon Hastalıkları Servisi'nde aşılanıyor. Aynı anda 5 çocuğun doğu çıbanı hastası olduğunu belirtilen Suriyeli bir kadın, hastalığın giderek arttığını tedbir alınmaz ise daha çok yayılacağını söyledi.

SİNEKLERDEN GEÇİYOR

Şark çıbanı hastalığı, Akdeniz ve Ortadoğu'da aşırı sık görülüp, memleketimizde ise daha aşırı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülüyor. Hastalığın temelinde 'leishmania tropica' isimli bir parazit var. Hastalık direkt şekilde phlebotomus (tatarcık) ve karasinekler rahatsızlığı bulaştırıyor. Şark çıbanı ortalama 1 sene sonra kendiliğinden kaybolabiliyor ve kir izi kalabiliyor.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar