Adalet Divanı savcısı: Aile birleşiminde dil şartı AB hukukuna aykırı

Avrupa Birliği’nin en yüksek yargı organı olan AB Adalet Divanı’ndan aile birleşimi yoluyla Almanya’ya geleceklere sevindirici haber geldi. ABAD Başsavcısı Paolo Mengozzi hazırladığı raporda Almanya’nın aile birleşiminde öne sürdüğü...

Google Haberlere Abone ol
Adalet Divanı savcısı: Aile birleşiminde dil şartı AB hukukuna aykırı

Avrupa Birliği’nin en yüksek yargı organı olan AB Adalet Divanı’ndan aile birleşimi yoluyla Almanya’ya geleceklere sevindirici haber geldi. ABAD Başsavcısı Paolo Mengozzi hazırladığı raporda Almanya’nın aile birleşiminde öne sürdüğü “Almanca bilme“ şartını AB hukukuna aykırı buldu. Yeşiller Partisi İç Politika Sözcüsü Volker Beck de federal hükümetin bir an önce dil şartını kaldırmasını istedi.

Türkiye’den evlilik yoluyla Almanya’ya gelmek isteyenlerin 2007 yılından beri vize başvuru yapmadan önce Almanca dil sınavını geçmeleri gerekiyor. Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) Başsavcısı Paolo Mengozzi ise binlerce kişinin evlilik işlemleri tamamlanmasına rağmen eşlerine kavuşmak için bir süre daha beklemek zorunda kalmasını AB hukukuna aykırı buluyor. Başsavcısı Mengozzi, evlenenlerin gidecekleri ülkenin dilini bilmemeleri halinde de o ülkeye seyahat edebilecekleri yönünde rapor hazırladı. Mahkemenin önümüzdeki aylarda karara bağlayacağı davada, Mengozzi raporu doğrultusunda karar vermesi gereken Almanya, Aile Birleşimi’nde dil testi şartını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacak.

Başsavcı, Türkiye ile AB arasında 1970 yılında varılan anlaşma gereği Türk vatandaşlarının AB’ye seyahatinde zorluklar çıkarılmasının yasak olduğunu hatırlattı. Mengozzi, Almanya’nın dil şartını "Zorla evliliklerin önüne geçmek için" uyguladığı savunmasını da anlamsız buldu. Başsavcı, uyum ve dil kursunun Almanya’da verilmesinin evlilik yoluyla gelen kişinin kendi çevresinden çıkıp Alman toplumu ile iletişime geçmesi için daha faydalı olacağını vurguladı. Mengozzi, Almanca şartının zorla evlilikle mücadelede başarı sağlamayacağını kaydetti.

ABAD'ın 1998’den beri evli olan fakat dil şartını yerine getiremediği için Almanya’ya gelemeyen bir Türk vatandaşının davasını önümüzdeki aylarda karara bağlaması bekleniyor. Bu davada Türk vatandaşının okuma-yazma bilmediğinden dolayı Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği'ne Almanca sınavını geçtiğine dair belgeyi ibraz edemediği için Aile Birleşimi vizesi alamadığı belirtildi. ABAD’ın genel olarak başsavcının raporu doğrultusunda karar verdiği ifade edildi.

Rapor sonrası açıklama yapan Yeşiller İç Politika Sözcüsü Volker Beck, federal hükümetin aile birleşiminde dil şartını kaldıran yeni yasa tasarısı hazırlamasını istedi. Dil şartının anayasada yer alan aile ve evlilik kurumunun korunması prensibine aykırı olduğunu söyleyen Beck, Başsavcı Mengozzi, anlamlı bir uyum politikasının nasıl olacağını Federal Hükümet’ten daha iyi kavramış. dedi.

Aile birleşiminde Almanca bilgisinin belgelenmesini insan haklarına saldırı olarak değerlendiren Beck, “Tabii ki Almanya’da yaşayan göçmenler Almanca öğrenmeliler. Ayrıca bu Almanya’da daha kolay ve hızlı olur. Ayrıca Federal İdare Mahkemesi 04.09.2013 yılında verdiği 10 C 12.12 kararına göre eğer bazı durumlarda dil öğrenmek imkânsız, şartlar müsait değilse, bir yıl içinde de öğrenme imkanı yoksa vize hemen verilmeli. Fakat hükümet yeni aile birleşiminde dil şartını tamamen kaldırmalı ve bunun yerine uyum kursu imkânı vermeli“ ifadelerini kullandı. Beck, Almancayı, Almanya’da öğrenmenin hem dil öğrenimini hem de Alman toplumuyla iletişimi kolaylaştıracağını fakat hükümetin bu gerçeği kavrayamadığını kaydetti.

ABAD'ın Fransız Başsavcısı Yves Bot da Almanya’nın bazı eyaletlerinde sınır dışı edilecek göçmenleri genel uygulama olarak hapishanede tutulmasını AB hukukuna aykırı buldu. AB’nin geri gönderilecek göçmenler için kurallar belirlediğini kaydeden Bot, ancak göçmen akımı olduğunda ve bazı özel durumlarda normal hapishanede tutulabileceğini belirtti. CİHAN

Yorumlar