Abhazya’da geçici Cumhurbaşkanı atandı, 24 Ağustos’ta erken seçim var

Abhazya’da, yolsuzluk ve otoriterlikle suçlanan yönetimin güvensizlik oyu almasının ardından, Meclis Başkanı Valeri Bganba, geçici cumhurbaşkanı olarak atandı. Erken Cumhurbaşkanlığı seçimleri ise 24 Ağustos’ta yapılacak. Cumhurbaşkanlığı...

Google Haberlere Abone ol
Abhazya’da geçici Cumhurbaşkanı atandı, 24 Ağustos’ta erken seçim var

Abhazya’da, yolsuzluk ve otoriterlikle suçlanan yönetimin güvensizlik oyu almasının ardından, Meclis Başkanı Valeri Bganba, geçici cumhurbaşkanı olarak atandı. Erken Cumhurbaşkanlığı seçimleri ise 24 Ağustos’ta yapılacak. Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere kamu binalarını kuşatan göstericiler ise eylemlerini sürdürüyor.

Parlamento'da yapılan oylamada Bganba’nın geçici Cumhurbaşkanı olarak görevlendirilmesine 24 vekil destek verdi. Merkez Seçim Kurulu ise erken Cumhurbaşkanlığı seçimleri için hazırlık yapmakla görevlendirildi.

Parlamento, Cumhurbaşkanı Aleksandr Ankvab ve yardımcısı Mihail Logua’nın gücünü kullanmakta yetersiz olduğunu kabul etti.

Ankvab ise Parlamento'nun aldığı karara sert tepki gösterdi. Ankvab, “Ben kategorik olarak gelişmelere karşıyım. Baskı altında ve ültimatomla böyle bir karar alınamaz. Bir kısım talepleri duyuyorum. Ancak bunlar halkımızın büyük çoğunluğunun isteği değil.” eleştirisi getirdi.

Ülkenin ya da Cumhurbaşkanının geleceğinin 3-4 bin kişi tarafından alınamayacağını savunan Ankvab, konunun ülke meselesi olduğunu söyledi. Ankvab’ın güvenlik nedeni ile Rus üssü Gudauta’da kalıyor.

Abhazya Başbakanı Leonid Lakerbaya da Parlamento'nun aldığı kararı anayasaya aykırı olarak niteledi.

Abhazya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nugzar Aşuba, 1 Haziran’da Bganba ile birlikte Rus üssüne gideceklerini ve Ankvab’la görüşeceklerini ifade etti. Abhazya Savunma Bakanı Merab Kişmaria da, Parlamento'nun aldığı kararı desteklediklerini, erken seçimlerin kan akmasını durduracağını söyledi. CİHAN

Yorumlar