Abhazya Cumhurbaşkanı saldırı ihtimaline karşı Rus üssünde kalıyor

Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya Cumhuriyeti’nde iktidarı istifaya çağıran muhalefetin eylemleri sürüyor. Cumhurbaşkanı Aleksandr Ankvab, başbakan ve hükümetine güvensizlik oyu veren parlamentonun...

Google Haberlere Abone ol
Abhazya Cumhurbaşkanı saldırı ihtimaline karşı Rus üssünde kalıyor

Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya Cumhuriyeti’nde iktidarı istifaya çağıran muhalefetin eylemleri sürüyor. Cumhurbaşkanı Aleksandr Ankvab, başbakan ve hükümetine güvensizlik oyu veren parlamentonun kararını onaylamayacağını söyledi. Parlamentonun kendi istifası konusundaki önerisini de reddeden Ankvab, asker ve güvenlik güçlerinden göstericilere karşı zor kullanmamalarını istedi.

Cumhurbaşkanı Ankvab’ın herhangi bir saldırı ihtimaline karşı Rusya’nın askeri üssü Gudauta’da kalmaya başladı. Ankvab’ın Rus üssünde kaldığını doğrulayan Abhazya Başbakanı Leonid Lakerbaya, “Cumhurbaşkanının Sohum’a döneceğini ifade etmiştim. Ancak iki ayrı grubun kendisine yönelik suikast hazırlığı içinde olduğunu öğrendik. Bu yüzden dönüşü iptal ettik..” dedi.

Cumhurbaşkanlığı rezidansında basın toplantısı düzenleyen Lakerbaya, “Birileri Cumhurbaşkanına gerçekten kötü şeyler yapmak istiyor… Bu Abhazya için çok kötü olur. Çünkü Cumhurbaşkanlığı şahsi değil, Abhazya’yı sembolize ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Abhazya’nın yasal zemine dönmesi gerektiğini kaydeden Lakerbaya, muhalefetle her seviyede işbirliğine hazır olduklarını, resmi ve gayri resmi yapılarla görüşmelerini sürdürdüklerini ifade etti. Çatışmalarda kaybeden taraf olmayacağını, kaybedenin Abhazya Cumhuriyeti olacağını savunan Lakerbaya, vatandaşları provokasyonlara karşı uyardı.

Abhazya’nın eski başbakanı Sergey Şamba, Kommersant FM’e yaptığı değerlendirmede, parlamentonun Cumhurbaşkanını görevden alma yetkisi olmadığını, sadece öneride bulunabileceğini ifade etti. Siyasi olarak istifasının istendiğini kaydeden Şamba, “Parlamento çoğunluk oyu ile bunu yaptı… Ancak istifanın reddedilmesi ülkedeki huzursuzluğu artırdı. Cumhurbaşkanı istifayı görememesi sadece tansiyonu yükseltiyor. 2,5 yıllık kariyerini istifa ile sonlandırmak istemiyor…” dedi.

CİHAN

Yorumlar